JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil kutte i sykelønna

Nordland Frp vil kutte i sykelønna og innføre en karensdag. Det blir strid om forslaget på Fremskrittspartiets landsmøte.

kjell.werner@anb.no

– Det er helt åpenbart at mange i dag misbruker sykelønnsordningen til å ta seg en ekstra langhelg, sier stortingsrepresentant Kenneth Svendsen (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han leder Nordland Fremskrittspartis delegasjon på landsmøtet i partiet om halvannen uke.

– Nordland foreslår å innføre en karensdag slik at kortidsfraværet kan reduseres. Vi tror de fleste har råd til å betale den første dagen i en sykdomsperiode, sier Kenneth Svendsen.

Bryte programmet

Fremskrittspartiet har tidligere gått inn for kutt i sykelønna. De siste årene har imidlertid Frp, i likhet med de andre partiene på Stortinget, stått på at det skal være full lønn under sykdom. I gjeldende partiprogram støtter Frp videreføringen av et inkluderende arbeidsliv. Men nå krever Nordland Frp hardere lut på dette punktet.

– Avtalen om inkluderende arbeidsliv har ikke gitt de resultatene vi forventet. Derfor bør landsmøtet i Fremskrittspartiet være villig til å tenke nytt, sier Kenneth Svendsen.

Vil ha spleiselag

Han er bekymret for det høye sykefraværet i Norge.

– Et høyt sykefravær kan på sikt være en trussel for velferdstilbudet. Kostnadene stiger. For å beholde et godt velferdstilbud må vi ha et spleiselag, sier han som begrunnelse for å innføre en karensdag.

– På den annen side må staten bruke mer penger på å få ned langtidsfraværet. Regjeringen bruker altfor lite penger på sykehusbehandling, rehabilitering og attføring. Hvis det her blir satset mer kan folk komme raskt tilbake i arbeid, sier Svendsen.

Tøff dragkamp

– Hvordan ser du på mulighetene for å få landsmøtet med på en karensdag?

– Det er vanskelig å si sikkert, men vi har et håp. Her står sterke krefter i partiet på begge sider. Vi i Nordland Frp ønsker å sikre en fortsatt god og bærekraftig sykelønnsordning for de som har behov for det. For å kunne oppnå det, må sykefraværet ned, sier Kenneth Svendsen. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse