JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bøndene aksjonerte

3.000 bønder over hele landet stilte seg opp utenfor dagligvarebutikker onsdag for å slå et slag for norske matvarer.

Bøndene ville gjerne minne norske forbrukere om hvorfor de bør velge norsk mat. Poenget var samtidig å synliggjøre ringvirkningene av å opprettholde et norsk landbruk.

– Når vi handler norske matvarene, bidrar vi til å sikre norsk landbruk. Men mer enn det: Vi bidrar til å bevare kulturlandskap, sikre levende bygder og gi grunnlag for tusenvis av arbeidsplasser i distriktene, sier leder Nils T. Bjørke i Norsk Bondelag til NTB.

Bøndene vil at vi skal slutte å tenke utelukkende på pris når vi går og handler. Og forbrukere kan på sin måte bidra til at de store kjedene velger norske produkter.

– Vi kan ikke konkurrere på pris, men vi konkurrerer på kvalitet. Kortreist mat er god mat, sier Bjørke. Han synes uansett ikke at norsk mat er særlig dyr.

– Undersøkelser viser at nordmenn bare bruker 11 prosent av lønna si på mat. Det er ikke mye, sier han.

– Gir arbeidsplasser

Kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) påpeker at landbruket er av avgjørende betydning for mange norske distriktskommuner.

– Det knyttes 100.000 arbeidsplasser til norsk landbruk. Det er en stor del av Distrikts-Norge, sier Navarsete, og viser til næringsmiddelindustrien, turistnæringen og mer.

Hun tror nordmenn generelt er opptatt av å bevare landbruket.

– Det er et viktig ansvar for ethvert land å sørge for sin egen matproduksjon. Og det gir også trygghet for norske forbrukere. Det handler om stabile matvarepriser og at vi har mat til egen befolkning uavhengig av internasjonale epidemier og kriser, sier hun.

Lader opp til jordbruksoppgjør

Bøndenes aksjon onsdag var rettet mot forbrukerne. Men lederen av Bondelaget erkjenner at det også er viktig å legge grunnen foran årets jordbruksoppgjør.

– Norsk landbruk er et politisk landbruk. Vi må ha støtte fra staten slik at vi får rammer som er gode nok til for eksempel å sikre rekruttering. Vi vet at mange unge kan tenke seg å jobbe som bonde, men de vegrer seg når de regner på det, sier Bjørke. Han sier bøndene har store forventninger til at regjeringen følger opp løftene i Soria Moria II-erklæringen og sørger for et godt oppgjør, til tross for anmodningene om moderasjon.

50.000 bønder over hele landet produserer maten som ender opp på tallerkener i norske hjem. Mer enn 50 prosent av maten vi spiser kommer fra ferske råvarer til over 2.000 matprodukter. Hovedsakelig gjelder det melk og melkeprodukter, kjøtt og en del grønnsaker som gulrøtter og poteter. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse