JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil styrke matindustrien

Den norske matvareindustrien satser nå på økt kompetanse. 16 millioner kroner skal brukes på et eget prosjekt.

kjell.werner@anb.no

– Kompetanse er nøkkelen til innovasjon, produktivitet og dermed bedret konkurransekraft, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Landbruksdepartementet legger på bordet 4,5 millioner kroner i toppfinansiering av prosjektet. Kompetanseprosjektet er et samarbeid mellom NHO Mat og Bio, NHO Mat og Drikke, Nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbundet og Landbrukets arbeidsgiverforening.

Omstilling

– Hele verdikjeden er tjent med høy kompetanse i matindustrien, sier Brekk. Han håper at denne industrien kan utvikle og omstille seg for å møte den globale konkurransen og møte forbrukernes krav til varierte, trygge og sunne matvarer av høy kvalitet.

Målet med prosjektet er å styrke rekrutteringsgrunnlaget til matvareindustrien og sikre en mest mulig effektiv og robust satsing på kompetansetiltak på alle nivåer i bedriftene i matvareindustrien.

Stor næring

Matindustrien er den nest største landbaserte industrinæringen i Norge med om lag 49.000 sysselsatte.

– Matindustrien er spredt utover hele landet, og er derfor en viktig bidragsyter til sysselsetting i distriktene, sier Brekk.

Den norske matindustrien har tradisjonelt vært en hjemmemarkedsbasert industri, men det blir i økende grad utsatt for internasjonal påvirkning.

– Norsk matindustris konkurransekraft er avgjørende for landbrukets avsetning og verdiskaping, og på denne måten også en vellykket landbrukspolitikk, poengterer Brekk.

Sterk konkurranse

Den norske matindustrien har de siste årene opplevd sterk konkurranse om den kompetente arbeidskraften. En undersøkelse i regi av FAFO høsten 2007, viste at sju av ti bedrifter vurderte det som vanskelig eller svært vanskelig å få tak i nok fagarbeidere.

– Dette er det viktig å ta på alvor, slår Brekk fast.

Han har tro på en stor og samordnet innsats som tar tak i de felles utfordringene som matindustrien står overfor i forhold til å styrke kompetansen i bransjen. Brekk ønsker et bedre rekrutteringsgrunnlag.

– Det kan skje gjennom å øke elevtallet til matfagene i videregående opplæring, sier han.

Landbruksministeren ønsker også bedre systematisk jobbing med kompetanse i industrien gjennom etter- og videreutdanning. (ANB)

Annonse
Annonse