JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Full seier

Lørdag klokka 14.00 var bygningsstreiken over. Fire døgn med streik og Fellesforbundet vant fram med sine krav.

torgny.hasaas@lomedia.no

Etter streiken kan Fellesforbundet oppsummere at det ble full seier. Det eneste kravet som ikke er oppfylt er at opptrappingen av minstelønna ikke når helt opp til 85 prosent av fagarbeiderlønn.

Men det ble gitt store tillegg på minstelønna både i år og til neste år. Det ble innført en fast regulering, akkordtariffen fikk et påslag på 4,8 prosent, det ble gjort en del tekniske endringer i tariffen og alle frontfagets tillegg ble gitt.

På pressekonferansen etter at streiken var avsluttet appellert administrerende direktør i Byggenæringens landsforbund, Ketil Lyng til bedre samarbeid mellom partene. Han uttalte at det har vært «mye støy» rundt byggfagsoverenskomstene de siste årene.

Dette har Lyng selvsagt rett i. Det er ikke vanlig at det er streik på en overenskomst hvert annet oppgjør.

Men før Lyng retter oppmerksomheten mot Fellesforbundet, kan det være på sin plass å se seg selv i speilet. Hva er det egentlig arbeidsgiverne driver med?

Streiken i 2006 ble utløst av en misforståelse på arbeidsgiversida, og ble avblåst i løpet av andre døgnet. I årets mekling hadde BNL og Fellesforbundet et ferdig omforent forslag om endringer i akkordavtalen. Både styret og administrasjonen i BNL støttet forslaget, men da forhandlingsutvalget fikk se forslaget fjernet de viktige prinsipper for Fellesforbundet. Slikt blir det dårlig forhandlingsklima av.

Sammen med manglende vilje til å regulere minstelønna var det nok til at Fellesforbundet ikke hadde noe å anbefale da meklinga ble avbrutt tirsdag.

Det er greit å appellere til bedre samarbeid, men det spørs om ikke de største problemene i forholdet mellom Fellesforbundet og BNL ligger på arbeidsgiversida.

Annonse

Flere saker

Annonse