JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Satser på nytt gassfelt

Oslo: Oljeselskapet Eni er innstilt på å investere fire milliarder kroner for å utvikle gassfeltet Marulk utenfor Helgelandskysten.

kjell.werner@anb.no

Mandag presenterte Eni planen for utbygging og drift av Marulk, som ligger tre mil sørvest for Norne-feltet.

– Marulk er et spennende prosjekt. Nå går vi gjennom planene med sikte på å få realisert dette, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Marulk kan sikre produksjonen på Norne-skipet og gi bedre bærekraft til den. Og så dreier det seg om en investering på fire milliarder kroner. I offshoresammenheng er det et lite prosjekt, men stort sammenliknet med landbasert virksomhet, sier Riis-Johansen.

Betyr mye

– Det er altså et lite felt, men vi vil se mange slike tilknyttede felt i tiden framover. I nasjonal sammenheng vil slike felt komme godt med. Når vi ser utfordringene for verftsindustrien og andre deler av næringslivet, så er dette et viktig felt for Norge, slår ministeren fast.

– Det er summen av alle de små prosjektene som vil kunne holde den fallende produksjonen av olje så høy som mulig og forhåpentligvis kan øke produksjonen av gass, sier oljeministeren.

– Jeg er opptatt av er å få på plass gode løsninger for lokale ringvirkninger. Det er viktig at Nord-Norge ser på dette som et prosjekt som er bra også for den nordlige landsdelen. Det kommer jeg helt sikkert til å se på, sier Riis-Johansen.

Sandnessjøen

Eni legger opp til at arbeidet med boring samkjøres med Goliat-feltet, og dermed vil bli foretatt fra Hammerfest. Basen for Marulk er tenkt plassert i Sandnessjøen, basert på samkjøring med Statoil. Helikoptertransport skal skje fra Brønnøysund, på samme måte som for Norne.

Gassen i Marulk ble påvist i 1992. Her skal det bygges en havbunnsinnretning på 365 meters havdyp. Det anslås at feltet inneholder gass tilsvarende 73 millioner fat med olje.

Eni regner med produksjonsstart i april 2012. Eni er operatør på feltet med en eierandel på 20 prosent, mens Statoil og Dong eier henholdsvis 50 og 30 prosent av feltet. (ANB)

Annonse
Annonse