JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Byggfagene

PARTER I OPPGJØRET: Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening.

OVERENSKOMSTER: Fellesoverenskomsten for byggfagene.

RESULTAT: Lørdag 17. april forelå et anbefalt meklingsforslag, etter fire dagers streik. Meklingsforslaget har dette hovedinnholdet:

– 1 krone i timen i generelt tillegg til alle.

– På hver enkelt bedrift skal 50 øre timen per ansatt settes av til en likelønnspott. Pengene skal brukes «til å rette opp skjevheter som måtte være på bedriften, og som skyldes forskjellsbehandling på grunn av kjønn». Minstelønna blir i år regulert med 22 000 kroner. Det vil si 9 prosent. Dette er det samme som tilbudet fra BNL i meklingen.

– I tillegg skal den reguleres med 2,9 prosent neste år, det utgjør ytterligere 10 000 kroner.

– Fra og med 2012 blir det en reguleringsbestemmelse i de årene hvor det er mellomoppgjør og samordnete oppgjør. Det vil si at BNL og Fellesforbundet møtes for å forhandle om minstelønna etter at LO og NHO har avsluttet sine forhandlinger

– Den nye minstelønnsatsen som etter alt å dømme kommer til å bli den allmenngjorte satsen er da 154,50 kroner i år og 159 kroner neste år.

– Akkordtariffen blir regulert med 4,8 prosent

– Rammene er den samme som for frontfaget, og alle elementene blant annet om korte velferdspermisjoner er med også i byggoverenskomsten.

Last ned meklingsforslaget i sin helhet.

URAVSTEMNING: 88,4 % stemta ja i uravstemningen (deltakelse: 71,2 %)

Annonse
Annonse