JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jens vil bygge landet

Statsminister Jens Stoltenberg vil bygge landet, slik Einar Gerhardsen gjorde etter krigen.

kjell.werner@anb.no

Dette var budskapet på Arbeiderpartiets landsstyremøte torsdag ettermiddag.

– Landet er ikke ferdig bygget. Det er fortsatt mye som ikke er bra nok, som ikke fungerer godt. Og det er sosialdemokratiet som kan bygge det videre, sa statsminister Jens Stoltenberg i sin tale.

– Vi skal bygge mer jernbane og bedre veier. Vi skal bygge kraftlinjer og bredbånd. Vi bygger industri og miljøprosjekter. Og så bygger vi høyskoler, sykehus og omsorgsboliger, fortalte statsministeren.

Han røpet at regjeringen vil bevilge ekstra penger til jernbane i revidert nasjonalbudsjett som legges fram i mai. Statsministeren kunne fortelle at intercity-strekningene på Østlandet skal oppgraderes til flytogstandard og få dobbeltspor.

– Vi skal ha togene i rute igjen. Jernbanen skal på skinner, sa statsministeren.

Prosjektet

Jens Stoltenberg tok utgangspunkt i at mange har etterlyst regjeringens prosjekt for årene framover. Han mener prosjektet handler om å sikre arbeid, gjøre verdens beste velferdssamfunn enda bedre og stå fremst i kampen mot klimaendringene.

Stoltenberg lovet også å bygge ut strømnettet.

– De neste ti årene må vi investere flere titalls milliarder kroner i sentralnettet. Det er dette som er kraftnettets E6, sa han og la til at det også i det regionale må investeres ytterligere milliarder.

Han viste til at det i dag er fem prisområder for strøm i Norge.

– Det er fire for mye. Skal vi løse disse problemene må vi gjøre Norge til ett energirike, lovet statsministeren.

Sykehjemsplass

Stoltenberg trakk fram løftet om å sikre full sykehjemsdekning.

– Alle som trenger sykehjemsplass eller heldøgns omsorgsbolig skal få det. Vi kan aldri slå oss til ro med at eldre og andre pleietrengende ikke får den hjelpen de trenger, sa han og lovet å innføre en verdighetsgaranti som styrker de eldres rettigheter.

Han kom også inn på striden om lokalsykehusene.

– Noen sykehus må gjøre andre oppgaver enn i dag, sa han og la til at det heller ikke skal være akuttfunksjoner og fødetilbud ved alle sykehus, sa han.

– Men dette gjør vi ikke for å spare penger, men for å bidra til bedre fagmiljøer med spisskompetanse og gi et enda bedre helsetilbud, poengterte statsministeren.

Strammer inn

Stoltenberg skrøt av at regjeringen har brukt ekstra mange oljemilliarder for å bøte på finanskrisen.

– Men når tidene blir bedre, så kan vi ikke bruke like mye, sa han og kom med en hevet pekefinger.

– For høy oljepengebruk vil kunne gi et særnorsk høyt rentenivå og høyere kronekurs. Det er farlig for arbeidsplassene, hevdet han og varslet krevende prioriteringer.

– Vi skal gjøre det viktigste først. Da må det som er mindre viktig vente, manet statsministeren. (ANB)

Annonse
Annonse