JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil uthule allmenngjøring

Verftsindustrien på Vestlandet ber Tariffnemnda om at allmenngjøring av Verkstedoverenskomsten ikke skal gjelde kontrakter inngått før 1. desember. De tillitsvalgte settes under hardt press for å støtte kravet.

Brevet til Tariffnemnda er underskrevet av styreleder Kjersti Kleven i Maritim Forening Søre Sunnmøre, og dessuten av direktørene for STX Norway Offshore (tidligere Aker Yards), Ulstein Verft AS, Havyard Group AS, Kleven Maritime AS og Fiskerstrand Verft AS. Det er uvisst om også Bergen Yards har undertegnet.

Krise å betale folk ordentlig

Verftsdirektørene gjentar at det ikke er grunnlag for å hevde at det foregår sosial dumping i verftsindustrien, og beskriver deretter en situasjon med mange ordre, som for enkelte går ut i 2011.

Så forklarer de hvor dårlig lønnsomhet verftene har på grunn av høy kostnadsvekst, og at inngåtte kontrakter ikke har tatt høyde for allmenngjøringsvedtaket.

Dramatiske konsekvenser?

Forfatterne hevder kostnadene ved vedtaket kan bli så høye at det kan gi dramatiske konsekvenser for hele den maritime klyngen.

Samtidig som sosial dumping angivelig ikke foregår, blir altså kostnadene ved å betale minstelønn så høye at de kan velte flere verft.

Forandre forskriften?

Tariffnemnda bes altså om å endre forskriften slik at allmenngjøringsvedtaket blir gjennomhullet. Kontraktene som er inngått før 1.desember kan være store og langvarige, og på verftene vil dermed folk kunne lønnes og behandles etter to ulike sett regler i månedsvis.

Tillitsvalgte under press

Brevet har, etter det Magasinett.org kjenner til, blitt forelagt flere av Fellesforbundets klubb- og konserntillitsvalgte i verftene det gjelder, for underskrift. Tillitsvalgte i store grupperinger som STX sier at de har nektet å skrive under, men Magasinett har også sett at presset i Ulsteinkonsernet fortsetter i form av et annet brev til Tariffnemnda.

Dette brevet har ferdigtrykt avsenderne som ”ansattevalgte styremedlemmer og -observatører og tillitsvalgte i Ulsteinkonsernet”. Det er forelagt tillitsvalgte i Fellesforbundet, HK, NITO, FLT-AL, FLT-TF, og Negotia for underskrift.

Støtte til arbeidsgiverne

Brevet uttrykker bekymring for verftenes framtid, for utflagging og teknologiutvikling, og at utenlandske arbeidere vil komme dårligere ut med allmenngjøringsvedtaket.

Det sier også at de tillitsvalgte har fått grundig informasjon fra egen bedrift, og støtter den når den hevder at det her ikke er snakk om ”sosial dumping”.

Bønn om utsettelse

Konklusjonen er en bønn om at innføring av allmenngjøring blir utsatt inntil bedriftene kan legge fram ”oppdatert informasjon på dette området, og til konsekvensene av vedtaket kommer tydeligere frem”.

Magasinett.org kjenner foreløpig ikke til hvor mange underskrifter som er samlet på dette brevet, eller om slike brev også sirkulerer i andre verft.

Annonse

Flere saker

Annonse