JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kvinnene tar makta i Ap

Kvinnene har tatt makta i Arbeiderpartiet. 10 av 19 fylkesledere er nå kvinner.

kjell.werner@anb.no

– Til sammenlikning er det bare én kvinne blant Fremskrittspartiets fylkesledere, sier Ap-nestleder Helga Pedersen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Det hjalp altså ikke at Siv Jensen snakket varmt for kvinner i sin landsmøtetale i fjor. Fremskrittspartiet anser tydeligvis at det bare er én kvinne som er «dyktig nok» til å lede et fylkesparti, legger Pedersen til.

Egne opplegg

– Vi kjører egne skoleringsopplegg for å få kvinner til å ta posisjoner. Det er som i idretten, vi må ha et eget treningsopplegg for kvinner, sier lederen av Arbeiderpartiets kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt.

Hun mener at det er den viktige runden om kjønnskvotering internt i Arbeiderpartiet for fem år siden som nå slår ut positivt på ledersiden.

– Vi har også fått 40 prosent flere kvinnelige ordførere, legger hun til.

Søker innflytelse

De kvinnelige fylkeslederne i Arbeiderpartiet mener at likestillingen handler om innflytelse i politikken.

– Jeg engasjerte meg for å få innflytelse i fylkespolitikken. Damene i Arbeiderpartiet har stått på, og det har altså gitt resultater, sier Gerd Janne Kristoffersen i Nord-Trøndelag Ap.

– Jeg måtte bare si ja. Det var noe jeg innså som nødvendig for å få innflytelse, sier Østfolds Signe Øye.

Bevisst politikk

– Bevisst politikk fra Arbeiderpartiets side har gitt dette resultatet. Jeg stilte som fylkesleder etter å ha blitt oppmuntret til å ta vervet, sier Ingalill Olsen i Finnmark.

– Det handler om å ha tro på egne evner. Da må vi bare ta styring når muligheten byr seg. Samtidig må vi ikke lukke døra bak oss. Vi må slippe fram nye kvinner ved neste korsveier, sier Nordlands Tone Toften.

– Den gamle kvinnebevegelsen ga meg puffet som trengtes, sier Sonja Mandt Bartholsen fra Vestfold. (ANB)

Annonse
Annonse