JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tea Party for Frp

En amerikansk «frihetsforkjemper» inspirerte lørdag Frps landsmøte.

Frps landsmøtedelegater fikk lørdag en leksjon i grasrotvirksomhet av en som virkelig vet hva han snakker om: Amerikaneren Tim Phillips, lederen av Americans For Prosperity (AFP).

AFP er den del av Tea Party-bevegelsen, den raskest voksende politiske kraft i USA. Stikkord er lavere skatter, nei til president Barack Obamas helseplan og motstand mot det amerikanerne kaller «big government».

Kampen for såkalt personlig frihet og retten til å styre egne penger er felles for alle de ulike grupperingene som inngår i denne landsomfattende alliansen av grasrotgrupper.

Den høyst taleføre Phillips satte tonen straks han inntok podiet.

– Gledelig morgen, mine medfrihetskjempere. Det er en vakker vårdag, eller snarere et eksempel på global oppvarming, som Al Gore ville ha formulert det. Vi har hatt det grusomt kaldt på vår siden av Atlanteren denne vinteren, og det har dere også, så vidt jeg skjønner. Hvor er oppvarmingen når vi trenger den?

Potensial

Phillips ga en grundig beskrivelse av hva Tea Party-bevegelsen står for, og hvilket enormt folkelig potensial det mangslungne grasrotengasjementet etter hans mening har. AFP-lederen sa at det amerikanske mellomvalget i november, da store deler av Kongressen kan bli byttet ut, vil få merke den makt som ligger i folkelig misnøye.

– I mange år ble vi oversett, latterliggjort og angrepet, men nå begynner alvoret å gå opp for den styrende eliten i Washington. Folk vil han kontroll over sine egne liv, de trenger ikke et stort regjeringsapparat til å gjøre det for dem. Vi ses på som en trussel, og vi skal vise dem hva vi kan utrette. Tiden er inne for at medlemmene av Kongressen skal bli målt opp mot sine løfter, forsikret Phillips.

Han sa at det er bevegelsens ideer og idealer som griper stadig nye grupper av amerikanere. De er angivelige ikke motstanderne av Obama personlig, men de liker ikke politikken hans. AFP mener at han gjør noe helt annet i posisjon, enn det han lovet under valgkampen.

Oppskriften er å ta forslagene ut dit hvor folk er, på klubber, arbeidsplasser og i hjemmene, for å skape et engasjement som ellers ikke har noen kanal.

– Det som trigger oss, er digre, arrogante regjeringsmaskinerier som har mistet kontakten med folk flest, og venstresidens evige hang til å bruke stadig mer penger. Når jeg spør folk hva de vil regjeringen skal gjøre, får jeg dette svaret: La oss være i fred!

Litt fremmed

Reaksjonene etter talen viser at mange delegater syntes det var interessant å få et innblikk i dette fenomenet, men at amerikanernes kamp mot big government og deres forhold til begrepet «freedom» nok var litt fremmed. De store ordene fra tidligere amerikanske presidenter om frihet og likhet passer ikke helt inn i norsk virkelighet, selv om de åpenbart er høyst potente drivkrefter i USA.

– Det er alltid artig å se hvordan andre land fungerer og hvilke politiske krefter som er i sving. Men hva vi kan ta med oss av praktiske råd til bruk i den politiske hverdagen, får være opp til den enkelte Frp-er. Vår viktigste rolle i Norge er at vi er ombudsmenn, særlig for alle de små i samfunnet som ikke har et apparat i ryggen, sier Øyvind Korsberg, første visepresident på Stortinget, til NTB.

Miljøpolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen har bodd flere år i USA og er kjent med denne typen bevegelser og de happeninger som slike protestmøter med tusenvis av mennesker ofte blir.

– Det vi kan trekke ut av talen til Phillips, er at vi må være ærlige i det vi gjør, at vi må ha et klart og enkelt budskap og utnytter enhver anledning til å snakke for våre saker, sier Solvik-Olsen.

Han mener Tea Party-bevegelser og andre politiske stunt oppstår mye lettere i USA av mange grunner.

– Norge er et altfor enhetlig samfunn til at slikt kan skje hos oss, legger han til. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse