JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Likelønn er prioritert

LO Stat, YS Stat og Unio vil ha rundt 300 millioner kroner til lavtlønte kvinner, men er ennå ikke beredt til å peke konkret på hvilke yrker som må få et løft.

Lønnskravene er samlet sett beregnet til 4 prosent.

De tre hovedsammenslutningene la onsdag fram felles krav overfor staten. De vil ha et solid, generelt tillegg på mellom 9.000 og 18.000 kroner, avhengig av lønnstrinn. Dessuten krever de friske penger til likelønn, samt midler til både lokale og sentrale forhandlinger.

Partene har forhandlet siden 8. april, men lønnskravene ble først lagt på personaldirektør Siri Røines bord onsdag. Fristen utløper natt til 1. mai. Leder av YS Stat, Pål N. Arnesen, sier forhandlingene etter alt å dømme går til mekling.

Mekling

– Det er så kort tid fram til fristen, at dette trolig går til mekling. Vi trenger de ekstra ukene som mekling gir oss, sier Arnesen til NTB. En eventuell streik i det statlige tariffområdet vil først bli en realitet over pinse.

Arnesen legger til at likelønn har førsteprioritet i år, blant annet ved kravet om nye regler for lønn under svangerskapspermisjon.

– Vi har funnet en modell som vi nå vil ha staten med på. De gruppene vi vil løfte, skal ha minst 50 prosent kvinneandel og minst treårig utdannelse.

– Dette er et spørsmål om verdsetting. Kvinner tjener fortsatt bare 92 prosent av menns lønn i staten. Nå har vi snakket nok, tiden er inne for å handle, sier de tre faglige lederne Tone Rønoldtangen i LO Stat, Arnesen i YS Stat og Arne Johannessen i Unio i en felles uttalelse.

Regjeringen sier i Soria Moria at et likelønnsløft i offentlig sektor avhenger av at partene finner fram til de grupper som skal godtgjøres spesielt i dette oppgjøret, og at det utarbeides «mekanismer» for at andre grupper ikke umiddelbart krever det samme.

For tidlig

Rønoldtangen sier at de statsansatte er med på denne tenkningen, men at det er for tidlig å prioritere konkrete yrker. Det blir tema under meklingen. De ansattes organisasjoner vil helst at staten flagger et beløp, før de prioriterer blant yrkesgruppene.

Arne Johannessen i Unio betegner kravene som moderate og ansvarlige.

En annen lønnsforskjell forhandlerne vil til livs, er den økende lønnsforskjellen mellom offentlig og privat sektor. I en pressemelding sier de dette gapet er på 112.000 kroner og at det har blitt større i siste tariffperiode.

De tre hovedsammenslutningene representerer nærmere 100.000 medlemmer.

Akademikerne, som organiserer vel 27.000 høyt utdannede statsansatte, vil også ha ekstra penger til likelønn, men organisasjonen samkjører ikke sine krav med de tre andre.

– Vi forventer at staten kommer oss i møte. I år har vi en unik sjanse til å ta viktige grep for å bekjempe likelønnsutfordringen, sier leder Curt A. Lier. Akademikerne vil ha 4,55 prosent i lokale forhandlinger, mens de andre først og fremst vil ha sentrale tillegg. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse