JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vil ha gjenkjøp for kampfly

– Regjeringa bør ha gode kort på handa for å sikre gjenkjøp til norsk industri på minst 100 prosent, sier leder i Fellesforbundet, Arve Bakke.

Fellesforbundet tar til etterretning at regjeringa valgte det amerikanske Joint Strike Fighter som norsk kampfly.

– For oss i Fellesforbundet er det imidlertid viktig at en slik avtale også innebærer at det kommer utviklings- og gjenkjøpsavtaler til norsk industri, sier Arve Bakke.

– Slike avtaler er avgjørende for å få til langsiktig miljøriktige teknologiløft i forskning, nyvinninger og produksjon.

Og der bør altså regjeringa ha gode kort på handa, når forhandlingene begynner for alvor.

Glede og sorg

I Kongsbergmiljøet er det glede over valget av det amerikanske flyet. Både Volvo Aero og Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) regner med store oppdrag på JSF – ikke minst på grunn av det store antallet fly som skal bygges.

Men svenske JAS Gripen har i vært i kontakt med mange industribedrifter og industrielle miljøer i Norge på forhånd, og flere analytikere mener svenskene slo amerikanerne på dette feltet.

Brette opp ermene

Narvikbedriften Natech har allerede en avtale med svenske Saab, og utsikter til å få flere titalls nye ansatte dersom regjeringen valgte JAS Gripen, kom det fram på en pressekonferanse med svenskene tidligere i år.

– Dette er ingen krise. Avtalen vi har med Saab vil gå videre uansett, sier Tone Lindberg, administrerende direktør i Natech til avisen Fremover i dag.

– Selskapet har heller ikke budsjettert med noen inntekter fra produksjon av deler til jagerfly til neste år.

Men nå må bedriften legge seg i selen og jobbe steinhardt mot amerikanerne.

– Vi er godkjent som leverandør til Joint Strike Fighter (JSF), og kan ha mulighet til kontrakt. Nå må vi brette opp ermene og jobbe steinhardt mot amerikanerne, sier Lindberg.

Konkrete avtaler

Klubbleder Kai Johansen ved KDA sa i siste Magasinet for fagorganiserte at klubblederne i Fellesforbundet nå må sørge for å få konkrete avtaler, ikke luftige intensjoner, med flyprodusenten. Ellers kan gjenkjøpsavtaler vise seg å ikke være verdt noen ting.

Annonse

Flere saker

Annonse