JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skatt med et smil?

I morgen er siste muligheten til å få gjort noe med skatten din. Det budskapet har ljomet til oss fra alle medier i ukevis. Jens og Sigbjørn har derimot vært tause.

sym@lomedia.no

Egentlig er mediene og finansnæringens budskap samfunnsfiendtlig virksomhet. Minst mulig til fellesskapet, mest mulig til deg selv. Ingen stiller spørsmålet om du har betalt nok skatt. Er det noe du har glemt å oppgi til skattemyndighetene?

Det er kanskje ikke så farlig. Tidligere denne uken kunne vi lese i Aftenposten at omorganiseringen av skatteetaten har ført til dårligere kontroll. Riksrevisor Jørgen Kosmo siteres på at ”det er alvorlige svakheter ved kontrollen og oppfølgingen av selvangivelsene.” I fjor opplevde husets datter at den første gladnyheten om penger tilbake ble erstattet av et restkrav. Det nyttet ikke å klage. Tvert i mot virket byråkratiet surt og upåvirkelig. Det undergravde effektivt enhver forståelse av behov for felles løsninger og penger til skole og sykehus.

Vi trenger en effektiv skatteetat. Jeg vil være trygg på at også de store fiskene får sin ligning grundig behandlet. Og jeg vil ha kontroller som gjør at det blir svært vanskelig å snike seg unna skatter og avgifter. Svart arbeid kan ikke aksepteres i en velferdsstat hvor alle skal bidra etter evne til finansieringen av velferd, helse, skole, kommunikasjon og omsorg. Rettferdighet er helt avgjørende for at jeg skal betale min skatt med et smil. Dessuten må det være svært lønnsomt for fellesskapet å sørge for at ingen sniker seg unna. Ekstra stillinger vil raskt finansiere seg selv og noen lærere, sykepleiere og politifolk i tillegg.

Og så kunne det være på plass med en liten takk. I hvert fall noen ord om hva pengene mine har blitt brukt til. Tenk om Jens og Sigbjørn – gjerne Kongen også – hadde sendt meg et lite brev og takket for innsatsen. Det skal ikke så mange ordene til for å gi meg litt stolthet over innsatsen. Kanskje litt fakta om vegene jeg har bidratt til, de nye sykehjemsplassene og barna i Afrika som har fått rent vann. Det er da ikke for mye forlangt å få vite hva skattekronene ble brukt til i 2009? For de har vel blitt godt anvendt, har de ikke?

Annonse
Annonse