JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Yngve krever likelønnsløft

Tidligere LO-leder Yngve Hågensen ber statsminister Jens Stoltenberg om å legge noen ekstra millioner på bordet for å sikre likelønn i staten og i kommunene.

kjell.werner@anb.no

Yngve Hågensen frykter at det kan bli streik i offentlig sektor.

– Avstanden mellom partene er veldig stor. Det gjør meg utrygg, sier Hågensen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

En kombinasjon

Han holdt 1. mai-tale i Halden, og her kom han inn på lønnsoppgjøret i staten og i kommunesektoren. I dette intervjuet med ANB kommer han med en klar oppfordring til regjeringen om å sikre en likelønnsprofil i offentlig sektor. Før helga ble det brudd i disse lønnsforhandlingene, som nå trenger riksmeklingsmannens hjelp for å komme videre i en fastlåst situasjon.

– Mener du det er fagforbundene som har stilt for høye krav eller er det de offentlige arbeidsgiverne som har strukket seg for kort?

– Det er vel en kombinasjon her, som vanlig, svarer Hågensen diplomatisk.

Større økning

Staten la på bordet en lønnsøkning på tre prosent, altså det samme som verkstedsarbeiderne fikk i det såkalte frontfaget, som danner mal for resten av lønnsoppgjøret.

– Mener du offentlig sektor må få mer enn disse tre prosentene?

– Ja, jeg tror rammen i offentlig sektor må sees i relasjon til at hele LO har sagt at likelønn er viktig ved dette oppgjøret. Det er en større andel kvinner i offentlig sektor enn i privat sektor. Dermed vil likelønn koste mer i offentlig enn i privat sektor. Det tror jeg Fellesforbundets leder Arve Bakke er enig med meg i.

Flere kvinner

– Så du mener at staten og kommunesektoren må strekke seg enda lengre?

– Ja, jeg føler det. Skal man få til likelønn, må lønnsrammen være litt større. Men samtidig vil jeg legge til at partene også må ta hensyn til den økonomiske virkeligheten i Norge. Vi har 78.000 arbeidsledige, og vi må ikke få så stor lønnsøkning at renta fyker i været, sier Yngve Hågensen. (ANB)

Annonse
Annonse