JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bussene går som normalt

Det blir ingen streik blant bussjåførene.

Et knapt samlet flertall stemte for forslaget til nye tariffavtaler i uravstemningen.

Med bare snaut 500 stemmers overvekt stemte flertallet blant bussjåførene for å godta meklingsmannens forslag til ny bussbransjeavtale. Dermed blir det ingen landsomfattende streik, tross sterk misnøye blant flertallet av LO-forbundenes medlemmer.

Underlagstallene viser nemlig at flertallet av medlemmene i Transportarbeiderforbundet, Fagforbundet og Jernbaneforbundet samlet vendte tommelen ned for forslaget. Et stort ja-flertall i Yrkestrafikkforbundet, som ligger under YS, stemte for. Det ble tungen på vektskålen.

– Står samlet

– Vi står samlet bak dette resultatet, alle fire. Når vi har lagt så mye samarbeid inn i fellesskapet, ville det vært helt håpløst om vi skulle skille lag fordi vi har forskjellig innstilling til dette forslaget, sa leder Roger Hansen i Transportarbeiderforbundet da han offentliggjorde resultatet tirsdag formiddag.

De fire forbundene har stått samlet i lønnsoppgjørene siden 1998 for å sikre arbeidstakerne i de forskjellige selskapene like vilkår. Hensikten er å unngå at enkeltselskaper skaffer seg et fortrinn i anbudsrunder ved å kutte i vilkårene til sjåførene.

For Stein Guldbrandsen i Fagforbundet var vedtaket vanskelig å svelge, fordi det medfører at bussjåførene på nytt sakker akterut i forhold til gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

Stemte ned forslag

Heller ikke i gods- og miljøsektorene blir det streik, selv om forslaget til ny godsavtale ble nedstemt med stort flertall. Årsaken er at deltakelsen i uravstemningen var så lavt, bare rundt 25 prosent, at det ikke kan være representativt for de øvrige medlemmenes ønske, ifølge Hansen.

– Vi er i ferd med å lage en ny avtale og velger derfor å se to år fram i tid. Derfor tar vi ikke disse ut i konflikt nå, sa han.

Miljøavtalen ble vedtatt med klart flertall i uravstemningen. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse