JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vil påvirke EØS-avtalen

Lisboa-traktaten kan få konsekvenser for norske påvirkningsmuligheter gjennom EØS-avtalen.

I sin redegjørelse i Stortinget tirsdag om aktuelle EU og EØS-saker sa utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) at traktaten indirekte vil kunne påvirke hvordan EØS-samarbeidet fungerer.

– Vi må forvente at behovet for å gjennomgå nytt regelverk helt konkret, bestemmelse for bestemmelse, vil kunne øke. Dette vil gjøre det mer krevende å foreta nødvendige avklaringer og oppnå enighet med EU i en del saker. Her må vi nok selv være de aktive pådriverne. Sentrale virkemidler er vår rett til deltakelse i ekspertgrupper og komiteer og vår tette dialog med Kommisjonen i hele EØS-strukturen, sa Støre.

– Hvis det i økende grad er uklart om og i hvilken grad nye rettsakter er EØS-relevante, kan det bli stilt spørsmål ved EØS/EFTA-landenes rett til å gi innspill til utviklingen av regelverket, fortsatte Støre.

Finanskrisen

Utenriksministeren benyttet ellers sin knapt 40 minutter lange redegjørelse til å komme inn på den økonomiske krisen som rammer mange EU-land og konsekvensene det får for Norge.

– Krisen berører vitale norske interesser. EU-landene er Norges desidert største økonomiske partnere. Nær 80 prosent av vår eksport går til EU-land. Den norske økonomien er sterk, men samtidig åpen og sårbar for konjunktursvingninger. Et styringsdyktig EU og et velfungerende marked betyr mye for norske arbeidsplasser og norsk velferd. Norge er avhengig av at hele EØS-området kommer godt ut av finanskrisen, sa Støre.

Viktig for Norge

Utenriksministeren slo fast at EU-landenes svar på krisen er viktig for Norge.

– Europas svar på finanskrisens utfordringer angår oss direkte. Blant annet er det viktig at finanskrisen ikke fører til proteksjonistiske tiltak eller økt bruk av konkurransevridende støtte. Vi er også opptatt av at tiltakene ikke må føre til sosial dumping eller at miljøhensyn settes til side, sa han.

– En fortsatt svak utvikling i EU svekker Norges eksportmuligheter og kan redusere prisen på viktige eksportvarer. Med EU som vårt viktigste marked vil det bidra til en langsommere bedringsprosess i viktige norske sektorer. Norge har imidlertid et betydelig overskudd i utenrikshandelen, og vil neppe på kort sikt oppleve store utslag på vår samlede realøkonomi, konkluderte Støre. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse