JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kassa er tom for idretten

Statens redningspakke for å hjelpe lag og foreninger ut av spilleautomatknipa kan til neste år bli et mareritt for idretten og kulturen.

For nå er det snart ikke mer igjen av «Frivillighetsmilliarden».

Frivilllighetsmilliarden, som daværende kulturminister Trond Giske fikk på plass i 2007, ble opprettet for at lag, foreninger og organisasjoner skulle få økonomisk drahjelp da de innbringende spilleautomatene ble fjernet. På det meste har fondet vært på 1,7 milliarder kroner (årsskiftet 2007/2008).

Men nå er Norsk Tippings investeringsfond, som det heter, snart i null, og staten har ikke gitt noen signaler om at fondet skal tilføres ny kapital gjennom Norsk Tippings overskudd. Da investeringsfondet ble innført for å hjelpe det frivillige Norge over den økonomiske kneika, het det også fra Kulturdepartementet at dette bare skulle gjelde i en overgangsperiode på to år.

På informert hold i Kulturdepartementet får Dagsavisen opplyst at 2011 kan bli et år «lik det vi ser i Hellas nå» for norsk idrett, kulturen og de såkalte samfunnsnyttige og humanitære organisasjonene. Hvis ikke fondet får tilført ny kapital i inneværende år, må det frivillige Norge belage seg på å miste samlede inntekter på rundt 700 millioner kroner i året fra og med neste år.

– Så langt har vi ikke fått signaler fra departementet om at dette fondet skal videreføres, sier pressetalsmann Magne Vikøren i Norsk Tipping.

Måtte hente

For at idretten, kulturen og organisasjonene skal få den samme potten til fordeling i år som i fjor, har Kulturdepartementet vært nødt til å hente 645 millioner kroner fra dette fondet. Ved inngangen til inneværende år var fondet derfor redusert til 398 millioner kroner. Men etter det Dagsavisen erfarer skal beløpet ha blitt betydelig redusert i årets fire første måneder.

I tillegg til norsk idrett og norsk kulturliv har også blant annet Røde Kors, Redningsselskapet, Handikapforbundet, Kreftforeningen, LHL, Blindeforbundet, Flyktningehjelpen, Norsk Folkehjelp, Redd Barna og Nasjonalforeningen for folkehelsen nytt godt av dette investeringsfondet de siste årene. Røde Kors er den klart største mottakeren av slike midler, og fikk i fjor 215 millioner kroner som kompensasjon for bortfallet av inntekter fra spilleautomatene.

Tippeoverskuddet gir i år norsk idrett, kultur og samfunnsnyttige og humanitære organisasjoner en pott på drøye 3,4 milliarder kroner til fordeling. Tippenøkkelen, som er fastsatt av staten, gir idretten 45,5 prosent, kultur 36,5 prosent og organisasjonene 18 prosent av dette beløpet.

Vil ha anleggspengene

Etter det Dagsavisen erfarer er det nå stor bekymring i Idrettens Hus på Ullevaal stadion for hva som kan skje når «Frivillighetsmilliarden» er borte. I fjor fikk norsk idrett overført tilsammen 308 millioner kroner fra dette statlige fondet. Når det nå snart ikke er mer penger igjen, vil det ramme alle deler av norsk idrett.

Av de 308 millionene utgjorde 188 millioner en ekstraoverføring fra «Frivillighetsmilliarden» der særforbundene fikk 76,5 millioner, satsing på barn og unge 58,5, NIF sentralt 28 og toppidretten en ekstra pott på 25 millioner kroner. Andre lokale lag og foreninger fikk en solid ekstraskjerv på 55 millioner kroner.

At denne ekstra statlige drahjelpen nå står i fare for å bli borte fra 31. desember, har ført til stor bekymring i Idrettens Hus. Ingen i NIF-ledelsen var i går tilgjengelige for kommentarer. Men Dagsavisen får likevel opplyst på informert hold at norsk idrett sentralt nå jobber for at kommunale anlegg ikke lenger skal være et statlig, men kommunalt, ansvar. Nærmere 700 millioner statlige kroner brukes til bygging av anlegg i landets kommuner. De pengene ønsker norsk idrett selv å ha styringen over. (ANB)

Annonse
Annonse