JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fikk viljen sin

Høyres landsmøte stiller seg bak partiledelsens opplegg for videre behandling av datalagringsdirektivet.

Forslaget om å si nei ble avvist med klart flertall.

Debatten ble en livlig og engasjert tvekamp mellom tilhengere og motstandere, der sistnevnte gruppe var i flertall på talerstolen og den ivrigste til å applaudere. Det så en stund ut til at motstanderne var i ferd med å omvende mange tvilere og skape et flertall for dissensen i resolusjonsforslaget.

Vendepunktet kom da partilederen selv entret podiet og la fullt trykk bak en innstendig oppfordring til landsmøtet om ikke å blokkere for Høyres mulighet til å påvirke utformingen av direktivet.

Solberg betegner seg som en tviler og sier at hun er mer i tvil i dag enn da stortingsgruppen i forrige periode sa nei til å bruke reservasjonsretten.

– Jeg har ikke sagt ja til direktivet, det må være helt klart, sier partilederen.

Hun legger til at det blir helt avgjørende å få på plass gode gjennomføringsregler.

Arbeiderpartiet trenger Høyres støtte i Stortinget, og Solberg mener partiet må bruke muligheten til makt og innflytelse for alt den er verdt.

Opp til Ap

– Jeg tilhører tvilerne. Vi har fått mandat fra landsmøtet til å stille krav til Arbeiderpartiet. Det er nå opp til Jens Stoltenberg om dette skal falle på plass. Høyre krever massive personverngarantier for at vi skal være med, sier Solberg.

Underveis i debatten var det betydelig usikkerhet å spore selv hos dem som mente å ha en viss kontroll over hvordan forsamlingen var delt. Solberg grep derfor ordet på et avgjørende tidspunkt.

– Jeg oppfordrer landsmøtet sterkt til å stemme for resolusjonen. Da gir dere ledelsen og stortingsgruppen fullmakt til å finne den riktige balansen mellom personvern og hensynet til politiets behov for et nytt redskap i kampen mot kriminalitet, sa Solberg.

Og det gikk partiledelsens vei. Et solid flertall på 175 mot 108 delegater ga Solberg den støtten hun ba om.

Men mange av dem som stemte for resolusjonen, understreket at voteringen ikke kan tolkes som at de er tilhengere av direktivet, men at de åpner for en intern høringsprosess, i tråd med det partistrategene har lagt opp til.

Høyre vil be regjeringen kartlegge hva slags reaksjoner EU-kommisjonen kan tenkes å sette i verk dersom Norge reserverer seg mot datalagringsdirektivet.

– De kan bli ubetydelige, men de kan også gi uønskede ringvirkninger. Det utstrakte politisamarbeidet med EU kan også blir berørt, sier Solberg.

Pappaperm

Partiledelsen led nederlag i spørsmålet om pappapermisjon, det innrømmer Solberg. Hun er for prinsippet om at foreldrene skal ha full frihet til å fordele permisjonstiden seg imellom, og at staten ikke har noe med det å gjøre.

– Men jeg synes tiden ikke er moden for denne reformen. Det er fortsatt slik at menn i en del yrker ikke kan ta pappapermisjon, så andelen fedre som tar fri, kan nok gå ned hvis den lovbestemte kvoten fjernes, innrømmer Solberg.

På den positive siden trekker hun fram at pappakvoten ikke bortfaller hvis den forblir ubrukt, slik som i dag, og at mor kan ta lengre permisjon med lønn.

De sterke reaksjonene fra KrF og Venstre tar hun med stor ro. De to har sagt at de ikke kan sitte i regjering med et parti som vil fjerne pappakvoten.

– Jeg vil bli veldig forbauset om borgerlig samarbeid skulle strande på pappapermisjon, sier Solberg.

Hun lover at stortingsgruppen skal følge opp vedtaket fra landsmøtet, men erkjenner at det ikke er flertall for en slik ordning i denne perioden. Hun tror det snarere kan bli aktuelt å ta det inn som en del av programmet Høyre skal gå til valg på i 2013. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse