JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lar seg ikke imponere

Høyre mener den reduserte oljepengebruken på det reviderte nasjonalbudsjettet ikke skyldes innstramninger fra regjeringen.

Regjeringen legger opp til å bruke 131,5 milliarder oljekroner i 2010. Det tilsvarer knapt 26 milliarder kroner mer enn det handlingsregelen tilsier. I statsbudsjettet som ble vedtatt i desember lå det an til å bruke 45 milliarder mer enn handlingsregelen.

Høyre lar seg ikke imponere, og mener at innstramningen skyldes forhold utenfor regjeringens kontroll.

– Det er gledelig at oljepengebruken går ned, men dette skyldes ikke at regjeringen evner å prioritere. Det er skatteinntektene og utbytte fra statsselskapene som øker. Regjeringen skyver problemene foran seg, sier Høyres nestleder og finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner.

Bekymret for politiet

Frp er bekymret over at det reviderte budsjettet ikke åpner for flere polititjenestemenn.

– Det er manglende satsing på politiet som er vår hovedbekymring etter å ha lest revidert budsjett. Regjeringen styrer som om Norge var et fattig land, sier finanspolitisk talsmann Ulf Leirstein i Frp.

Leirstein minner om at Politidirektoratets driftsanalyse som ble lagt fram forrige uke, viste at det er blitt færre politifolk i synlig ordenstjeneste og at politiberedskapen er blitt svekket de siste årene.

– Det har vært vedvarende fokus på at politiet har blitt mindre synlig ute blant folk. I tillegg har det kommet varsler om at mange av politistudentene ikke får jobb. Likevel forbigås politibudsjettet i stillhet i revidert nasjonalbudsjett, sier Leirstein.

Infrastruktur

Frp mener i tillegg at regjeringens revidering av budsjettpostene om infrastruktur er svak.

– Generelt gir revidert budsjett preg av en regjering som ikke tar politiske valg, men bare foretar administrative justeringer. Jeg er helt overbevist om at det ikke var dette velgerne ba om ved valget. Budsjettet gir inntrykk av at regjeringen mener Norge er et fattig land, sier Leirstein.

– Ikke akutte behov

Regjeringen møter ikke de akutte behovene i barnevernet, rusomsorgen, politiet og den videregående skolen i sitt forslag til revidert statsbudsjett. Det mener KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen.

– Vi ser at regjeringen ikke velger å møte de akutte behovene. Dette er en misbrukt anledning, sier Syversen.

Han vektlegger blant annet rusomsorgen, barnevernet og politiet som nedprioriterte områder.

– Over 4.000 står i kø for å få rusbehandling. I stedet for å fylle tomme behandlingsplasser, velger regjeringen å dra inn ubrukte midler. Dette er en uforståelig prioritering. Videre har barnevernet varslet om stor underdekning i hele landet. Dette er en sårbar gruppe som trenger hjelp nå, sier Syversen.

Lite politikk

Venstre savner politiske prioriteringer og er spesielt bekymret for miljøprofilen i regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett.

- Regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2010 inneholder nesten ikke politikk eller politiske prioriteringer, men er utelukkende bokholderi, sier Venstres leder Trine Skei Grande.

Hun er positiv til kutt i oljepengebruken, men savner reelle kutt og omprioriteringer.

- Det er i og for seg bra at regjeringen bruker det meste av de økte inntektene og utbyttet til raskere å nærme oss handlingsregelen, men vi har fortsatt en regjering som ikke har foretatt noen reelle politiske prioriteringer. Det er ikke et eneste reelt kutt eller en reell omprioritering i forslaget, sier Skei Grande

Venstre savner også en sterkere satsing på miljøprosjekter.

For lite til kommunene

Kommunene får mellom 2,5 og 3 milliarder kroner i økte inntekter til neste år. Det er altfor lite, mener KS.

KS mener at minst 5,5 milliarder kroner i inntektsvekst er nødvendig for å opprettholde omsorgstilbudet til de eldre, sikre bedre vedlikehold av skoler, sykehjem, kirker og veier, og holde kollektivprisene nede.

– Regjeringens opplegg for kommunenes økonomi neste år betyr at kommunesektoren kan videreføre eldreomsorgen på dagens nivå, men et nødvendig løft innenfor vedlikehold av skoler, sykehjem, kirker og veier uteblir. Vi tror mange innbyggere vil bli skuffet, sier Halvdan Skard, styreleder i KS i en kommentar.

Frykter renteøkninger

Det reviderte nasjonalbudsjettet vil gjøre det vanskeligere for norske bedrifter å konkurrere med andre land, tror NHO.

NHO tror det reviderte budsjettet kan komme til å påføre et allerede presset næringsliv nye kostnader i form av flere særnorske renteøkninger og en enda sterkere krone.

- Revidert nasjonalbudsjett legges fram i en situasjon med ekstrem usikkerhet i våre viktigste eksportmarkeder. I denne situasjonen er vi bekymret for at regjeringen fortsatt bruker for mange oljemilliarder og bruker oljeinntektene feil, sier NHOs administrerende direktør John G. Bernander. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse