JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

1 milliard mindre til klimakvoter

Regjeringen klarer ikke å bruke opp pengene de hadde tenkt å kjøpe klimakvoter for. – Bruk dem på tog, sier Venstre.

I forslaget til revidert nasjonalbudsjett kutter regjeringen bevilgningen til kjøp av klimakvoter med 1.085 millioner kroner. Årsaken er at kvoteleveransene kommer senere enn antatt, og at kvoteprisene så langt i år har vært lavere enn forutsatt.

Natur og Ungdom mener pengene regjeringen sparer ved at færre kvoter blir kjøpt, bør gå til å kutte utslippene hjemme i Norge. Men så langt ser de ikke en tilsvarende satsing på innenlandske kutt. De frykter nå at regjeringen vil få problemer med å overholde sine klimaforpliktelser.

– Samlet sett viser dette at regjeringens vilje til å kutte norske klimagassutslipp er fraværende, sier andre nestleder Mari Winsents i Natur og Ungdom. Hun får støtte av Naturvernforbundet.

– Det er på høy tid med en krisepakke for norsk klimapolitikk. Regjeringens klimapolitikk svikter både når det gjelder utslippskutt i Norge og kjøp av kvoter i utviklingsland, sier leder Lars Haltbrekken.

Gledelig nyhet

Leder i Norges Miljøvernforbund Kurt Oddekalv synes det derimot var en gledelig nyhet at regjeringen bruker mindre penger på klimakvoter. Håpet hans er at regjeringen nå blir tvunget til å tenke nytt.

– Jeg er mye mer opptatt av å få bedrifter til å gjøre klimakutt der folk befinner seg. Klimakvoter er i så måte et blindspor, sier Oddekalv til NTB.

Oddekalv mener klimakvotene har lagt en demper på klimainnsatsen i Norge, og håper at regjeringen nå blir nødt til å komme med nye tiltak for å overholde sine forpliktelser.

Bruk pengene på tog!

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) kunne tirsdag opplyse at en nå vil utvide området der en kan kjøpe kvoter fra. På den måten håper han det skal bli lettere å få brukt opp klimakvotepengene i fremtiden.

Dette holder ikke, mener Venstre. De vil at regjeringen bruker de sparte kvotekronene på tog.

– Klimakvotepengene har vært Stoltenbergs miljøtrumfkort. I revidert kutter de pengene til klimakvoter med nærmere 80 prosent. Regjeringen har ingen plan for bruken av klimakvotepengene. La oss bruke dem på å ruste opp jernbanen, sier Venstres finanspolitiske talskvinne Borghild Tenden.

Negativ oppmerksomhet

Klimakvotesystemet, som i stor grad skal bidra til å oppfylle norske løfter om globale utslippskutt, har vært utsatt for mye negativ oppmerksomhet den siste tiden.

Først kom det kritikk fra faglig hold om at FNs godkjenningssystem er for dårlig. Så ble det kjent at europeiske land er blitt momssvindlet for 42 milliarder kroner i forbindelse med kvotehandel de siste 18 månedene. I tillegg er Ungarn i hardt vær etter å ha videresolgt u-landskvoter som er levert inn av bedrifter til sletting, norske kvotekjøp i Kina er underkjent av FN fordi klimagevinsten er uklar og USA ventes å si nei takk til hele kvotesystemet.

I tillegg kan halvparten av de norske kvotekjøpene bli kjent ugyldige av FN-rådet som godkjenner klimakvotekjøp, ifølge Klassekampen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse