JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gratulerer Cameron

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) gratulerer konservative David Cameron som ny britisk statsminister, og sier han ser fram til samarbeid.

– Jeg gratulerer David Cameron som ny britisk statsminister. Storbritannia er en av Norges nærmeste samarbeidspartnere og allierte, og vår nabo på den andre siden av Nordsjøen. Vi kommer til å samarbeide godt med David Cameron. Det er jeg helt sikker på, sier Stoltenberg til NTB.

Slutt på Labour-styre

Camerons konservative parti danner koalisjonsregjering med Liberaldemokratene, og regjeringsdannelsen markerer slutten på 13 års Labour-styre i Storbritannia.

– Det britiske arbeiderpartiet har vunnet tre valg og sittet i regjeringen siden 1997. Det er en del av demokratiet at det kommer et skifte, og det måtte vi være forberedt på. Norge har en lang tradisjon for å samarbeide med den britiske regjeringen, uavhengig av partifarge, sier statsministeren.

– Gjelden en utfordring

Han mener den fremste utfordringen for den nye regjeringen i Storbritannia blir å håndtere den store gjelden.

– Det er viktig for Storbritannia. Men det er også viktig for Norge og resten av Europa at Storbritannia klarer å stabilisere sin økonomi, fordi det påvirker vår økonomi, sier Stoltenberg.

Gleder seg over søsterparti

Venstre gleder seg over at søsterpartiet Liberaldemokratene har sikret seg en plass i den britiske regjeringen.

– Det blir spennende å se hvilken politikk de har klart å få gjennomslag for, om de klarer å få gjennom miljøpolitikk og reformere valgsystemet, sier partileder Trine Skei Grande til NTB tirsdag kveld.

Da var det ennå ikke kjent hva slags avtale Det konservative partiet og Liberaldemokratene har kommet fram til.

Kristelig Folkepartis leder Dagfinn Høybråten mener en sentrum-høyre-koalisjon betyr en ny epoke i britisk politikk

– David Cameron har gjort et klokt valg når han nå vil bygge en sentrum-høyre-koalisjon i Storbritannia. Cameron har valgt en langt sterkere sosial profil enn sine forgjengere av konservative partiledere. Han har staket ut en kurs for livskvalitet som bryter med et ensidig pengefokus i politikken. Utfordringene i økonomien og forholdet til Europa kan bli de viktigste snublesteinene for en ny sentrum-høyre-regjering, sier Høybråten.

– Taktisk lurt

At Liberaldemokratene nå får danne koalisjonsregjering, ikke bare være støtteparti for en minoritetsregjering, er spesielt positivt, mener hun.

– Det var taktisk lurt av Clegg å ta så mye ansvar som han har mulighet til. Men dette er jo en veldig ny konstellasjon i britisk politikk, sier Skei Grande, som selv var i London for å følge valget og Liberaldemokratenes valgkamp torsdag i forrige uke. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse