JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt nederlag for regjeringen

Regjeringen led onsdag et nytt nederlag i Høyesterett. Retten ga Kirken medhold i at staten handlet i strid med Grunnloven i en sak om tomtefeste på kirkelig grunn.

Retten kom fram til at instruksen om å gi tomtefestere av Opplysningsvesenets fonds (OVF) eiendommer gunstigere vilkår enn andre tomtefestere ved innløsning, er i strid med Grunnlovens paragraf 106.

Staten ved Kirkedepartementet ble også pålagt å betale over 2 millioner kroner i saksomkostninger til Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon (KA), som brakte saken inn for rettssystemet.

Onsdagens dom kom kort tid etter at Høyesterett ga rederne medhold i en sak om rederibeskatningen. Dommene fører til at staten taper milliardbeløp.

Kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) sier til NTB at alle de pågående innløsningssakene vil bli stanset.

– Jeg kan ikke kommentere dommen nærmere nå. Inntil videre må vi ta den til etterretning. Jeg vil be regjeringsadvokaten gå gjennom domspremissene, så får vi ta det videre derfra, sier hun.

Truer med riksrett

Lederen av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Anders Anundsen (Frp), vil drøfte mulig riksrettssak etter at regjeringen på kort tid tapte sin andre sak i Høyesterett.

– Denne saken er svært alvorlig. Regjeringen har hele tiden fremholdt overfor Stortinget at saken ikke var i strid med Grunnloven. Når Høyesterett sier det er galt, er det riktig å vurdere riksrett, sier Anundsen.

Han mener regjeringen kan ha villedet Stortinget til å fatte vedtak i strid med Grunnloven.

– Knusende dom

Kristelig Folkeparti mener at Høyesterett feller en knusende dom over regjeringen.

– Nok en gang slås det fast at selv ikke en flertallsregjering kan handle i strid med Grunnloven. Jeg forventer at regjeringen kompenserer for det tapet som Opplysningsvesenets fond har tapt, sier nestleder i Kristelig Folkeparti, Dagrun Eriksen.

– For andre gang på kort tid blir regjeringsvedtak kjent grunnlovsstridig. Jeg er glad for at Høyesterett nok en gang har satt en klar grense for hvordan denne regjeringen kan opptre, fortsetter hun.

Direktør Egil K. Sundbye i OVF er glad for dommen som har mener er en klar bekreftelse på Kirkens rett til egne verdier.

– Dommen er særdeles viktig i en tid med endringer i forholdet mellom stat og kirke. Det er godt å få bekreftet at verdiene i OVF kan bevares for Kirken, sier han til NTB.

Også Sundbye betegner dommer som et knusende nederlag for regjeringen.

Hindrer milliardtap

Flertallet på ni dommere forkastet statens anke. Fire dommere kom til at instruksen ikke er i strid med Grunnloven.

Flertallet peker på at instruksen fører til at OVF taper betydelige deler av lov- og avtalefestet innløsningssum og festeavgift.

1.120 eiendommer er allerede innløst etter instruksens vilkår til nesten 44 millioner kroner. Hadde vanlige regler blitt fulgt, ville OVF fått inn rundt 315 millioner kroner.

Totalt har fondet regnet ut at det ville ha tapt 1,5 milliarder kroner dersom statens instruks hadde blitt stående.

Hensikten med paragraf 106 da den ble vedtatt i 1814, var å sikre at verdiene av det kirkelige gods skulle tilfalle kirken.

Høyesterett kom til at det ikke kunne være avgjørende om Stortinget hadde bygget på at forskriften ikke kom i strid med Grunnloven. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse