JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spiste pølse med soldatene

Statsminister Jens Stoltenberg markerte den norske nasjonaldagen med norske soldater i Afghanistan.

I en strengt hemmeligholdt reise kom statsministeren mandag til Afghanistan sammen med forsvarsminister Grete Faremo (Ap). At det var selve nasjonaldagen som ble satt av til statsbesøk, var ikke tilfeldig.

– Det er et poeng i seg selv at jeg er her på Norges nasjonaldag. Jeg ønsker å vise andre og samtidig minne de norske soldatene her om hvorfor de er i Afghanistan. Vår tradisjon verner om frihet og demokrati, det samme som vi ønsker å gi til det afghanske folk, sier Stoltenberg.

Møtte Karzai

Tradisjonelt har ikke Norges statsminister offisielle plikter 17. mai. Men før feiringen møtte Stoltenberg Afghanistans president Hamid Karzai i dress og 17. mai-sløyfe i Kabul for politiske samtaler.

– Han gratulerte meg også med nasjonaldagen, sier Stoltenberg.

Møtet med Karzai var godt, sier statsministeren. De to snakket blant annet om menneskerettigheter og problemene med korrupsjon i Afghanistan. Statsministeren ser ikke for seg en militær løsning, men sier at Afghanistans problemer må løses politisk og over tid.

Pølser og is

Etter det formelle besøket i presidentpalasset i Kabul ble Stoltenberg og hans følge fløyet til militærleiren i Maimana.

Fra tunge skyer og lett regn i Kabul var det sol og temperaturer godt over norske sommertilstander i Nord-Afghanistan. Statsministeren holdt en høytidelig tale til de oppstilte soldatene før det vanket tradisjonell 17. mai-meny bestående av pølser og is.

– Jeg er glad for å kunne feire nasjonaldagen sammen med dere. For å uttrykke et helt folks stolthet og takknemlighet for den innsatsen som dere gjør, sa Stoltenberg

Hedret drepte soldater

Ved siden av talerstolen var et bilde av Claes Joachim Olsson, som ble drept 25. januar i år.

Etter å ha sitert noen linjer fra Nordahl Griegs dikt «17. mai» nevnte Stoltenberg alle de fem soldatene som har falt i løpet av Norges engasjement i krigen i Afghanistan.

Statsministeren understreker at mennesker hjemme i Norge må forstå hvor viktig det er at norske styrker er i det krigsherjede landet. I løpet av de åtte årene norske styrker har vært i landet, er i tillegg til de fem drepte over 20 norske soldater blitt såret.

– Heldigere stilt

Stoltenberg sier han er heldigere stilt enn mange andre europeiske statsledere.

– Vi har en bred tilslutning til Norges engasjement i Afghanistan. En enstemmig nasjonalforsamling har forankret vårt bidrag til dette som er NATOs viktigste militære operasjon, sier Stoltenberg og avviser at han eller regjeringen utsetter seg for politisk press på hjemmebane ved å opprettholde Norges engasjement.

Besøket i Afghanistan var preget av omfattende sikkerhetstiltak ettersom faren for angrep mot internasjonale mål er vurdert som svært høy.

Statsministerens kontor og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har holdt besøksplanene hemmelige. Norske medier måtte love ikke å skrive om besøket før etter at samtalene med Karzai var avsluttet.

Kritikk

Som Norges statsminister er Stoltenberg den øverste ansvarlige for å sende norske soldater i krig i Afghanistan. Han er blitt kritisert for å vise for liten synlig interesse for de norske soldatene i landet.

Denne oppfatningen delte imidlertid ikke soldatene i Maimana etter høytidsstunden med statsministeren mandag ettermiddag.

– Det er fint at statsministeren kommer hit. Det viser et engasjement og er en anerkjennelse for hva vi gjør her, sier systemoperatør Dag på et av leirens ambulansehelikoptre.

Daglige trefninger

Sammen med pilot og kollega Jørgen fra 720-skvadronen på Rygge flystasjon vil han helst slippe å oppgi etternavnet sitt.

– Med tanke på vår virkelighet er vi vel egentlig overrasket over hvor sjokkerte folk blir hjemme i Norge når de får vite at norske soldater har vært i trefninger og blir såret eller drept. Det er daglige trefninger her nede nå, sier Jørgen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse