JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil heve lønna til sykepleierne

Fremskrittspartiet vil gi sykepleierne ekstra lønnsløft i årene framover.

– Vi trenger et krafttak for å gjøre sykepleieryrket mer attraktivt, sier stortingsrepresentant Robert Eriksson (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Lederen i Stortingets arbeids- og sosialkomité viser til at det er behov for 10.000 flere sykepleiere innen 2020.

– Det målet vil vi ikke klare med en nedgang i søkertallet til studiet. Det bør bekymre oss alle at vi har en nedgang på nesten fem prosent i antall søkere som har sykepleieryrket som førstevalg, sier Fremskrittspartiets sosialpolitiske talsmann.

– Ett av de viktigste tiltakene vil være å heve lønnen, slik at samfunnets behov for kvalifisert arbeidskraft i framtiden kan nås. Jeg er overbevist om at morgendagens arbeidere vil kreve lønn som står i stil med jobbens betydning, sier Eriksson.

Ber om plan

– Jeg vil derfor be regjeringen om å utarbeide en handlingsplan som inkluderer en opptrapping av lønnsnivået for pleie- og omsorgsarbeidere slik at man lykkes med rekrutteringen. På den måten kan vi sikre at samfunnet har nok arbeidskraft innen pleie- og omsorgsyrket når behovet melder seg for fullt om ti år, sier han.

– I tillegg bør regjeringen legge fram endringer i arbeidsmiljøloven slik at vi kan oppnå et mer fleksibelt arbeidsmarked som står i samsvar med morgendagens ønsker og behov blant arbeidere, sier Eriksson.

Ufrivillig deltid

Han mener at lav lønn og mye ufrivillig deltid er årsak til at nesten 20 prosent av de utdannede sykepleierne ikke har valgt dette som yrke. Han ønsker bedre rekruttering til alle yrker innen helse og omsorg, men er likevel mest opptatt av sykepleierne.

– Hvor mye høyere lønn bør sykepleierne få?

– Det vil være både uklokt og feil av meg å angi kroner og øre nå når det nå er mekling i oppgjørene for staten og kommunene, svarer han.

Eriksson mener at svaret er å sikre et lønnsnivå som reflekterer etterspørselen etter arbeidskraft.

Nei til pott

På den annen side vender Eriksson tommelen ned for sykepleiernes krav om en såkalt likelønnspott.

– Jeg vil advare mot den ensidige kampen om en likelønnspott. En likelønnspott utenom rammen for oppgjøret er tull. Det vil være det samme som å gå framtiden i møte med rumpa først. Jeg vil i stedet invitere Norsk Sykepleierforbund til å bli med i kampen for at det blir lagt fram en forpliktende opptrappingsplan for lønnen til den yrkesgruppen de representerer, sier Eriksson. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse