JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fikk rett til innsyn i lønn

Arbeidsretten slår fast at tillitsvalgte har rett til innsyn i de uorganisertes lønninger. – Dommen er uhyre viktig for oss, sier lederen av Handel og Kontor, Sture Arntzen.

lene.svenning@lo-media.no

Siden 2001 har HK-klubben ved Tollpost Globe blitt nektet fullstendige lister over de ansattes lønninger. Ifølge Standardoverenskomsten, som gjelder ved bedriften, har de tillitsvalgte krav på en oversikt over hvem som tjener hva. Listene blir brukt i forbindelse med lokale lønnsforhandlinger.

Påstått lovbrudd

Ifølge Datatilsynet er det brudd på personopplysningsloven å gi de tillitsvalgte opplysninger over de uorganisertes lønninger. Lønnslister kan leveres ut til tillitsvalgte – forutsetningen er at listene anonymiseres, konkluderer tilsynet. Det argumenterte også NHOs advokat med da partene møttes i retten i begynnelsen av november. Det gir en ubrukelig oversikt, mener de tillitsvalgte.

Seier for alle tillitsvalgte

Arbeidsretten slår i dommen fast at Tollpost Globe bryter Standardoverenskomsten når de nekter å utlevere opplysninger om lønn, lønnsgruppe og ansiennitet for de ansatte i lønnsgruppene 1-4 til de tillitsvalgte. Nå må praksisen endres.

HKs klubbleder Mariann Andersen er svært fornøyd med dommen.

– Jeg er så glad. Dette er en seier for all tillitsvalgte. Nå må bedriften gi meg den informasjonen jeg trenger for å prøve å rette opp i lønnsmessige skjevheter, sier hun til HK-Nytt.

Uhyre viktig

Også Sture Arntzen, leder i Handel og Kontor er oppglødd over dommen fra Arbeidsretten.

– Dommen er uhyre viktig for oss. Vi har brukt lang tid og mye ressurser på denne saken. Seieren i arbeidsretten får en voldsom betydning for hele overenskomstområdet, sier han.

Forbundslederen opplyser om at det har vært et stort problem at tillitsvalgte har blitt nektet innsyn. Han er glad for at klubbene har fått tilbake et viktig verktøy.

Annonse
Annonse