JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Streiken kan vare evig

Arbeidsgiversiden mener de streikende renholdsarbeiderne fremstiller lønnssituasjonen feil og varsler lang streik.

Møkkete toaletter, fulle søppelbøtter og dårlig inneklima kan bli resultatet etter at lønnsmeklingen i renholdsbransjen brøt sammen natt til torsdag. 1.510 ansatte tas ut i streik.

Leder Petter Furulund i NHO Service mener arbeidsgiversiden ga et godt tilbud til motparten, både når det gjelder penger og andre forhold.

– Hvis de står på at de skal ha helt opp mot 20 kroner mer i timen, kan streiken vare evig, for da kan den organiserte delen av bransjen bare legge ned, sier Furulund til NTB.

Kan trappes opp

Neste uke kan Arbeidsmandsforbundet ta ut enda flere medlemmer, for å legge press på NHO Service.

– Sist gang renholderne streiket var i 1974. Da ble det lagt merke til, og det vil det gjøre igjen, sier forbundsleder Erna Hagensen til NTB.

– Vi vil for eksempel se det i kjøpesentre og i kontorbygg, der ingen vil vaske gulv, tømme søppel også videre, sier hun.

Renholderne tjener rundt 140 kroner i timen. Da var det uaktuelt å godta et lønnstillegg på 2,70 kroner, opplyser fagforbundet

Langt fra hverandre

– De som tjener minst, skulle også få det dårligste oppgjøret. De fleste andre med bedre lønn får mellom 3 og 3,50 kroner. Så skulle vi få 2,70, sier Hagensen.

Meklingen gikk over på overtid ved midnatt, og det var ventet en lang meklingsnatt. Men allerede etter én time sa fagforbundet takk for seg.

– Vi sto såpass langt fra hverandre, så det var ikke vits i å holde på lenger, forklarer Hagensen.

– Vi har også et viktig krav om å få gjort noe med garantibestemmelsen, som ikke er regulert på 20 år. Dette ble helt avvist, sier hun.

– Stor kampvilje

Lønnstillegget og garantibestemmelsen ble altså de to sakene som gjør at renholderne streiker for første gang på 36 år.

– Kampviljen er stor. Vi er villige til å holde på så lenge det varer. Vi sto så langt fra hverandre i dag, så det ser ut til å være vanskelig å få til noe, sier Hagensen.

– Det kan fort gro igjen, særlig når det gjelder søppel rundt omkring, sier Arbeidsmandsforbundet–lederen.

Feil framstilling

NHO Service-lederen mener motpartens framstilling av tilbudet er feilaktig og at det dreier seg om et tilbud om timetillegg på 5,72 kroner, samt at snittlønnen for renholdere er 9 kroner høyere i timen enn det Arbeidsmandsforbundet oppgir.

– Vi tilbød en lønnsvekt på 3,8 prosent. Kravet var helt oppe i 20 kroner. Det er helt hinsides både rammene for lønnsoppgjør og markedets situasjon, sier Petter Furulund. (ANB–NTB)

Annonse
Annonse