JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ikke blande seg

Utenriksminister Jonas Gahr Støre og Bolivias president Evo Morales vil ikke gripe inn i kokainsaken mot to norske kvinner i Bolivia.

Saken var ett av flere temaer som ble tatt opp da den bolivianske presidenten besøkte Oslo torsdag. De to norske kvinnene er dømt til 13 års fengsel for forsøk på å smugle 22 kilo kokain fra det søramerikanske landet. Dommen er anket og er derfor ikke rettskraftig.

Respekterer rettsprosessen

– Norge respekterer integriteten til rettssystemet i Bolivia og at prosessen der foregår på rettmessig vis, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre og gjentar dermed Norges linje i saken. Han minner om at forholdet de to er tiltalt for er svært alvorlig. Samtidig sa Støre at han tok opp de humanitære sidene ved saken, blant annet kvinnenes lave alder og det at en av dem er gravid og den andre har en lite datter.

President Morales sier han vil kontakte menneskerettsmyndighetene i hjemlandet og sjekke at de norske kvinnenes rettigheter blir ivaretatt. Han uttrykker forståelse for at det er en vanskelig situasjon å havne i en rettskonflikt langt hjemmefra.

– Vi har selv opplevd det når våre borgere har blitt arrestert i Europa. Men det er dette advokater og jurister er til for: å finne gode, juridiske løsninger.

Klima, olje og gass

Selv om kokainsaken har vakt stor interesse her hjemme, sier Støre at den var av minimal betydning for statsbesøket, som i stor grad dreier seg om klimaspørsmål, olje og gass.

Morales sier han har lært mye om den norske utviklingsmodellen og forvaltningen av oljeressursene.

– Vi er i en fase hvor vi har gjenvunnet eiendomsretten til våre ressurser. Norges bistand og veiledning vil være veldig viktig, mener Morales. Bolivia har nasjonalisert sine store naturgassressurser, men presidenten vil også samarbeide med private aktører.

– Forskjellen er at de før var eiere, nå er de samarbeidspartnere.

Like interesser

Tidligere på dagen møtte Morales utviklingsminister Erik Solheim (SV) og diskuterte blant annet klima. Bolivia har vært pådrivere for et strengt regime og har blitt beskyldt for å ha vært med å sabotere klimaforhandlingene i København i vinter.

Morales krever at i-landene skal forplikte seg til en utslippsreduksjon på 50 prosent og en stabilisering av den globale temperaturøkningen på 1 grad. Han har tro på at dialog, debatt og utveksling vil gi en god utvikling i forkant av neste klimarunde i Cancun i Mexico.

Både presidenten og Støre peker på at det er stort sammenfall mellom Bolivias og Norges holdninger i klimaspørsmålet.

– Det tilhører jo også vår tid at land som Norge og Bolivia kan samarbeide tett og pragmatisk for gode avtaler, sier den norske utenriksministeren.

Morales trekker også fram sin egen bakgrunn og sier at «i urfolksbevegelsen lærte vi å leve i harmoni med Moder Jord.» Han tilhører selv urbefolkningen og er den første statslederen i verden med slik bakgrunn. Han har lenge kjempet for urfolks rettigheter, og fredag besøker han Sametinget i Karasjok. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse