JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

35 kr timen i drivhuset

To bedrifter i Nord-Trøndelag har tjent seg steinrike på billig utenlandsk arbeidskraft, sier prosjektmedarbeider Rose Maiken Flatmo. Men arbeiderne er livredde for å stå fram.

Siden mai har Flatmo jobbet for Stjørdal og Omegn Fagforening for å avdekke sosial dumping i nordtrøndersk landbruk.

– Det er vel ingen bombe å si at det meste av sosial dumping skjer i tilknytning til utleiebyråer i utlandet, sa Flatmo til Magasinet da hun hadde presentert sin foreløpige rapport på årets bransjekonferanse i grønn/blå sektor.

Mye å gripe fatt i

Blant annet har hun funnet ut at en tidligere sesongarbeider fra Øst-Europa driver utleievirksomhet i hjemlandet og forsyner norske arbeidsgivere med arbeidskraft til landbruket i Nord-Trøndelag. Flatmo mistenker at spesielt to bedrifter har hatt og fortsatt har nært samarbeid med utleiebyrået.

– Fellesforbundet har mange ulike kilder som gjør oss sikre på at lønna har ligget litt over 30 kroner og i dag er 35 kroner, sier Flatmo.

Ved en av bedriftene var vanlig arbeidstid 10-16 timer i døgnet, alle ukens dager. Arbeiderne hadde ikke én fridag på tre måneder. Arbeidstilsynet har i lengre tid vært klar over forholdene, uten å lykkes å bevise noe fordi informantene har trukket seg.

Frykter mafia

For å beskytte informanter har Flatmo måttet anonymisere store deler av rapporten.

– Anonymitet var en absolutt forutsetning for å få folk til å snakke, enten de var norske eller utenlandske. Kravet om anonymitet skyldes frykt. Når ingen vil bli knyttet til rapporten, er det tegn på at noe er galt. I seg selv underbygger dette mitt inntrykk av kriminalitet og sosial dumping, forklarer hun.

Flere kilder i prosjektet er livredde for det de oppfatter som mafia. Og flere tror det finnes overvåkere som følger med arbeiderne.

Satt seg i respekt

Mønsteret er det samme overalt. For hver norske arbeidstaker som slutter, kommer en østeuropeer, sier en tillitsvalgt i landbruket.

For å få slutt på underbetaling og utnytting av utenlandske arbeidere, vil seksjonsrådet at Fellesforbundet skal arbeide for allmenngjøring av tariffavtalene i landbruket.

Rose Flatmo mener at Fellesforbundet har satt seg i respekt. I sluttrapporten vil hun vurdere ulike virkemidler som solidaransvar og allmenngjøring.

Les hele artikkelen i Magasinet for fagorganisertes papirutgave i morgen.

Annonse
Annonse