JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nye IA-tiltak først neste år

Først et godt stykke ut i neste år blir alle tiltakene i den nye IA-avtalen innført for fullt.

Partene skyver fortsatt spørsmålet om finansiering av sykefraværet foran seg.

Den nye avtalen om inkluderende arbeidsliv, IA-avtalen, skulle ha trådt i kraft ved årsskiftet. Etter en første utsettelse på to måneder, viser det seg nå at den reelle og fulle implementeringen av avtalen først kommer til å skje rundt sommerstid neste år. Det kom fram på et møte arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) hadde med de andre avtalepartene tirsdag ettermiddag.

– Det finnes ikke noe hokus pokus for å få ned sykefraværet. Det er det flere tiltak i kombinasjon som skal bidra til. Vi er nå blitt enige om hvordan og når disse tiltakene skal følges opp og innføres, sier Bjurstrøm til NTB.

Strid om betalingen

Nødvendige endringer i arbeidsmiljø- og folketrygdloven kan først tre i kraft 1. juli neste år. Opplegg for obligatorisk opplæring av dem som skal skrive ut de nye graderte sykmeldingene er først klart ved årsskiftet. Dragkampen om det sentrale og svært omstridte spørsmålet om arbeidsgivernes ansvar for finansieringen av sykefraværet utsettes ytterligere til etter sommeren.

I forslaget til ny IA-avtale het det at arbeidsgiverne skulle betale for 20 prosent av langtidsfraværet der det ikke blir brukt delvis sykmelding. I bytte skulle den såkalte arbeidsgiverperioden - den første delen av korttidsfraværet - reduseres fra 16 til 10 dager for ikke å øke arbeidsgivernes samlede sykefraværsutgifter.

Nådde ikke målene

Alle var tilsynelatende fornøyd med avtalen som ble undertegnet 1. mars i år, men forslaget om ny finansieringsmodell fikk en kjølig mottakelse og konklusjonen utsatt på ubestemt tid.

En ekspertgruppe nedsatt av regjeringen ved årsskiftet anbefalte i sin rapport blant annet innføring av delvis sykmelding, slik at den såkalte restarbeidsevnen kunne utnyttes bedre. Dette ble tatt inn i den nye IA-avtalen sammen med krav om obligatorisk opplæring for sykmelderne.

Avtalen om inkluderende arbeidsliv har som mål å få arbeidstakerne til å pensjonere seg senere og å få flere funksjonshemmede i arbeid, men det er kampen mot et stigende sykefravær som har fått desidert mest oppmerksomhet. Bare pensjonsmålet ble nådd i forrige avtaleperiode. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse