JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flere vil bli gründere

De urolige tidene skaper en bølge av selvstendig næringsdrivende.

Det viser en ny undersøkelse utført av bemanningsselskapet Kelly Services.

En ny generasjon gründere avdekker seg: Én av fem respondenter i undersøkelsen beskriver seg selv som «selvstendig næringsdrivende», og mer enn halvparten av de spurte uttrykker et ønske om å arbeide mer uavhengig.

Resultatene er en del av Kelly Global Workforce Index som er gjennomført blant ca 134.000 mennesker i hele verden, og mer enn 2.000 her i Norge.

Frilansere og konsulenter

– Mange av dem som mistet jobben som følge av den globale økonomiske finanskrisen ser nå muligheten som uavhengige kontraktører, frilansere og konsulenter. I dag er det flere mennesker som tar ansvar for sin egen karriere og starter selvstendig næringsvirksomhet som en måte å oppnå både personlig og profesjonell suksess på, sier administrerende direktør i Kelly Services Norge, Carl-Fredrik Bjor i en pressemelding.

Det utradisjonelle lokker

Fem bransjer skiller seg ut. Ingeniører, forskere, farmasøyter, IT-konsulenter og utdanningspersonale er de bransjene hvor det finnes høyest konsentrasjon av selvstendig næringsdrivende.

– Resultatene fra undersøkelsen vår viser en økning i antall personer som enten er engasjert i eller planlegger en form for gründeraktivitet. Til tross for usikkerheten som kan være knyttet til egen drift, er ideen om å flytte ut av det tradisjonelle arbeidsforholdet attraktiv for de som ønsker fleksibilitet gjennom å jobbe for seg selv, sier Bjor.

De yngste mest entusiastisk

Undersøkelsen viser også at en av seks respondenter vil starte sin egen virksomhet, med generasjon Y (alderen 18-29) som de mest entusiastiske i forhold til å starte en kommersiell virksomhet. De fleste av de selvstendig næringsdrivende – også kjent som uavhengige kontraktører eller frilansere – er i hovedsak i gruppen generasjon X, som er alderen 30-47 og 48-65. Her er det flest menn. (ANB)

Annonse
Annonse