JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fiskere vil ha oljejobb

30-40 fiskebåter skal stå klare til å rykke ut med oljelenser i nord. Fiskarlaget vil utvide ordningen til hele landet.

En ny oljeberedskapsplan for virksomheten utenfor Finnmark består blant mye annet i å utruste en flåte av 30-40 fiskefartøy som skal kunne taue oljelenser om noe skulle skje.

– Vi snakker om en skreddersydd løsning for vårt nordligste fylke. Kanskje landets beste beredskap, hevder administrerende direktør Sjur W. Knudsen i Norsk Oljevernforening for Operatørselskap (NOFO).

Les mer om bakgrunnen her!

Vil utvide ordningen

Fiskarlagsleder Reidar Nilsen er overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) svært så fornøyd med den nye ordningen langs Finnmarkskysten.

– Fiskerne er veldig godt i stand til å være med på en styrking av beredskapen på denne måten, og det er uavhengig av hva man måtte mene om oljeutvinning i nord, sier Nilsen.

Han kan fortelle at det har vært en lang prosess fram mot å få gjennomslag for å bruke fiskeflåten på denne måten. Fiskarlagslederen benytter også anledningen til å slå et slag for lignende ordninger for hele kysten.

– Det drives petroleumsvirksomhet i Nordsjøen, Midt-Norge og Nord-Norge. Den tragiske oljekatastrofen i Mexicogulfen har med all mulig tydelighet vist hvor viktig en god beredskap er, sier Nilsen til ANB.

For ham handler en fiskeflåte i oljevernets tjeneste både om miljøgevinst og ekstrainntekter for fiskeflåten.

Kan bli aktuelt

Ifølge Sjur W. Knudsen i NOFO fungerer opplegget i Finnmark som et pilotprosjekt, der erfaringene på sikt kan føre til lignende ordninger i andre aktuelle områder.

– Modellen vil bli vurdert anvendt andre steder, sier Knudsen til ANB. Han minner om at slike politiske og strategiske beslutninger om hvilken beredskap man skal ha må tas av både myndighetene og petroleumsaktørene. Men at bruken av fiskeflåten i beredskapen har vind i seilene er Knudsen ikke i tvil om.

Elleve ulike operatørselskap har 29 lisenser med boreforpliktelser i nord de neste to årene. I tillegg nærmer altså produksjonsstart på Goliat seg. (ANB)

Annonse
Annonse