JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trives bedre på jobb enn hjemme

Vi klager over stress og tidsnød på jobb. Likevel er det på jobb vi trives best.

Det kommer fram i en ny europeisk rapport om jobb og familieliv. Resultatet er ikke overraskende for lykkeforsker ved Handelshøjskolen, Aarhus Universitet, Christian Bjørnskov.

– Selv om vi jobber hardt og kanskje ikke alltid gjør noe som er spesielt spennende, så er jobben likevel et sted hvor vi får en klapp på skulderen eller en bonus. Det er også et sted hvor vi har tydelige mål som vi jobber for å nå. Da er det også enklere å se om vi lykkes eller ikke, sier lektoren. Han understreker at dette er noe folk normalt sett ikke er villige til å innrømme.

– Folk husker bare hurra-opplevelsene, og ikke de sure pliktene, sier Bjørnskov til det danske nettstedet arbeidsmiljøviden.dk.

.

Tiden strekker ikke til

Undersøkelsen, som er laget av EU’s arbeidsmarkedsanalyseinstitutt, Eurofound, påpeker at utilfredsheten skyldes at familielivet i stor grad skal tilpasses arbeidet. Men det er store regionale forskjeller i EU. I Norden handler det om at det ikke er tid nok til å mestre begge deler, mens folk i for eksempel Øst-Europa i større grad forteller at de er for slitne når de kommer hjem, fordi de har en hardere jobb og tøffere arbeidsforhold.

– Det er lettere å gjøre noe med problemet i Norden. Har man gode arbeidsforhold, så er det opp til den enkelte å innrømme at man har tatt feil i sin prioritering mellom jobb og familien, sier Bjørnskov.

Lykkelig av å ha jobb

Undersøkelsen viser også at folk generelt er lykkeligere hvis de har en jobb, enn hvis de ikke har det. Selv blant de mest utilfredse grupper blant de nordiske landene er mer fornøyd med sin livssituasjon enn noe annet sted i EU. (ANB)

Annonse
Annonse