JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kraftig økning i pensjonister

Økningen i antall alderspensjonister har doblet seg på ett år, viser nye tall fra NAV.

Ved utgangen av mars 2010 fikk 652 500 personer alderspensjon fra NAV. Det er 10 000 flere enn på samme tid i fjor og en dobling fra tidligere år, hvor økningen var på om lag 4 500 årlig.

– At vi nå har flere alderspensjonister, skyldes at flere kan jobbe uten å få fradrag i pensjon og at det er flere 67-åringer i år enn det var i fjor, sier Hilde Olsen, direktør i NAV.

Fra januar 2010 kan alle alderspensjonister kombinere alderspensjon og arbeidsinntekt uten at pensjonen blir avkortet. Dette ble mulig for 67-åringene fra 2008, for 68-åringene fra 2009 og for 69-åringene fra i år.

Kvinner taper

Forskjellen i størrelsen på alderspensjonen for menn og kvinner øker, og kvinner har nå en lavere andel utbetalt enn de hadde for ni år siden. I 2001 fikk kvinner 75 prosent av mennenes pensjon. Nå får de 73 prosent, og det til tross for at kvinnelige minstepensjonister er blitt mindre vanlig.

– Blant de som nå er alderspensjonister, har stadig flere menn nådd full opptjening i folketrygden. Samtidig vet vi at menn generelt har jobbet mer enn kvinner og derfor opparbeidet seg rett til høyere alderspensjon, sier Olsen.

De nye kvinnene som går av med alderspensjon har hatt mye høyere sysselsetting enn de pensjonistene som faller fra.

– Vi regner derfor med at tendensen de siste årene vil snu, og at kvinners alderspensjon vil øke i forhold til menns i årene som kommer, sier Olsen.

I snitt får menn utbetalt 211 000 kroner årlig. Det er 57 300 kroner mer enn hva kvinnene får.

Høyest pensjon i Oslo og Akershus

Sett i forhold til befolkningen som helhet, har Oslo den laveste andelen alderspensjonister med 10 av 100, mens Hedmark og Oppland har den høyeste andelen med 16 av 100.

En alderspensjonist i Oslo og Akershus har høyest gjennomsnittlig årlig pensjon med nærmere 198 000 kroner. Minst får pensjonister i Sogn og Fjordane, med et årlig gjennomsnitt på 172 000 kroner. (ANB)

Annonse
Annonse