JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Advarer mot skattelettelse

Statsminister Jens Stoltenberg advarer mot skattelettelser.

kjell.werner@anb.no

– Titall millioner med skattelettelser er mer uansvarlig enn noen gang, sier Jens Stoltenberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han peker på høyrepartienes løfter om lavere skatt i Norge og viser til resultatene av skattelettelsene under borgerlig styre i Danmark og Sverige.

– Vi får en aldrende befolkning. I en slik situasjon blir det ekstra feil å love flere titall milliarder i lavere skatter, sier Stoltenberg.

Hjelper Sahlin

Den norske statsministeren har hevet seg inn i den svenske valgkampen for å hjelpe Mona Sahlin til å bli statsminister i Sverige i september. Tirsdag var Nordens sosialdemokratiske ledere og LO-ledere samlet på torget i Helsingborg.

– Det er innen rekkevidde at vi kan få flere statsministre i Norden, sier Stoltenberg.

Ferske svenske meningsmålinger forteller om dødt løp i Sverige, mens venstresiden i Danmark har et godt forsprang på de borgerlige.

Fortsatt krise

Jens Stoltenberg er uenig med dem som sier at finanskrisen er over.

– Det er en dårlig beskrivelse. Krisen er ikke over, men den har endret karakter. Nå dreier det seg om en jobbkrise og gjeldskrise i mange land, sier Stoltenberg og utrykker bekymring for at arbeidsledigheten i Europa skal bite seg fast på et høyt nivå.

– Finanskrisen har minnet oss om at høyresidens budskap om å overlate markedet til seg selv blir feilslått. Vi trenger mer styring av markedet, sier den norske statsministeren.

Lykkes bedre

Han er glad for at Norge har lykkes bedre enn andre land i Europa i å holde arbeidsløsheten nede.

– Vi sa vi skulle ha den laveste ledigheten i Europa. Det målet har vi nådd. Derfor har Norge et godt utgangspunkt. Men det er ikke noen garanti for at vi skal lykkes i å holde ledigheten lav. Vi har erfart tidligere at vi har hatt høy ledighet i Norge selv om vi har hatt oljepenger, poengterer Stoltenberg.

– Men din danske partikollega Helle Thorning-Schmidt advarer mot å kvele veksten?

– Det er et av dilemmaene mange europeiske land står overfor. Også jeg vil advare mot for sterke og for raske innstramminger, men samtidig er det noen land som ikke har noe valg. Det gjelder Hellas, Spania og Portugal. De får ikke lenger lånt penger og blir derfor tvunget av markedet til å stramme inn.

Må stramm inn

– Men i Norge har vi vel råd til å vente med en økonomisk innstramming?

– Vår situasjon er en annen nå enn da vi ble rammet av finanskrisen i 2008. Vi har lykkes med å holde ledigheten nede, gjentar Stoltenberg og peker på at det er mangel på arbeidskraft i mange sektorer i Norge.

– Derfor er det viktig å stramme inn neste år?

– Akkurat innretningen neste år vil jeg komme tilbake til i budsjettet i oktober, men det er i hvert fall viktig av oss å begrense bruken av oljepenger. Vi ønsker å komme ned på et nivå som tilsvarer avkastningen på oljefondet. Det Norge nå trenger er ikke at vi over statsbudsjettet har en bred og generell stimulans i økonomien. Store deler av norsk økonomi går ganske bra, sier Stoltenberg.

Industrien sliter

– Vi står overfor en annen type problem, nemlig utfordringen i industrien og de andre eksportnæringene. Da blir det bare verre å bruke mye oljepenger, sier han.

– Nå opplever mange land et gjeldsnivå de ikke har hatt siden annen verdenskrig. Den gang klarte man å håndtere den gjelden siden landene hadde en ung befolkning som bidro til sterk økonomisk vekst. Nå har man en aldrende befolkning som vil bidra både til lavere vekst pluss større utgifter over offentlige budsjetter. Da blir det ekstra alvorlig å ha høy gjeld.

– I Norge har vi alle muligheter til å unngå å komme i en slik gjeldsfelle. Men også vi må da vær ansvarlige, velge mellom ulike gode formål når vi bruker penger. Vi kan ikke drive med høyresidens uansvarlige skattelettepolitikk, sier Jens Stoltenberg.

Fagbevegelsen

Han roser det tette samarbeidet mellom Landsorganisasjonene og de sosialdemokratiske partiene i Norden, både på tvers av landegrensene og innad i landene.

– Dette er en undervurdert del av den nordiske modellen. Tett samarbeid med fagbevegelsen er en viktig årsak til at vi har lavere ledighet og lykkes bedre enn mange andre land. Fagbevegelsen får innflytelse i viktige saker som pensjon og arbeidsmiljølov. Til gjengjeld bidrar fagbevegelsen med å ta ansvar for helheten i økonomien, sier han.

– I stedet for å slåss for sin lille teig, så viser fagbevegelsen ansvarlighet i lønnskravene når det er fare for økt ledighet. Det har vi sette eksempel på i årets lønnsoppgjør. Vi har tillit til hverandre og våger å gjøre ting som andre ikke tør. I mange andre land er det fullstendig konfrontasjon mellom regjering og fagbevegelsen. Det er bare å vise til hva som nå skjer i Danmark, sier Stoltenberg. (ANB)

Annonse
Annonse