JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Øyner håp om løsning

Men meklingsmann Dag Nafstad vedgår at det blir vanskelig å avblåse streiken.

Onsdag morgen klokken 8 møter arbeidsgivere og ansatte på Riksmeklingsmannens kontor. Det ville ikke skjedd hvis meklingsmann Dag Nafstad ikke hadde tro på mulighetene for å kunne legge fram en skisse til løsning. Han fløy selv fra Tromsø til Oslo mandag for å få fart på prosessen.

– Det ligger i dette systemets natur at jeg øyner en løsning når jeg først kaller inn partene. Grunnlaget for å snakke med dem er til stede, og det er ikke noe som skjer i tide og utide, sa Nafstad til NTB tirsdag kveld.

Forhandlingsdelegasjonene kommer til å få tildelt hvert sitt rom hos Riksmeklingsmannen hvor de må klargjøre sine posisjoner overfor Nafstad. Til sjuende og sist blir det opp til ham å vurdere om det er grunnlag for å legge fram en skisse til løsning.

Vanskelig situasjon

Etter to dager med samtaler og sonderinger, var partene fortsatt ikke klare til å sette seg ned hos meklingsmannen for å ta fatt på den siste etappen tirsdag, men tok kvelden klokken 20. Nafstad medgir at det har vært en tung jobb. Han vil ikke kommentere innholdet i samtalene han har hatt med partene, men etter det NTB forstår har det vært problemer med å komme til enighet arbeidstakerne imellom.

– Det sier seg selv at det er en vanskelig situasjon når det er konflikt i Kommune-Norge. Ingenting er avgjort, det er fortsatt mulighet for at streiken fortsetter, sier han.

Et mulig scenario er at enkelte av de fire hovedorganisasjonene på arbeidstakersiden vender tommelen opp for en eventuell skisse, mens andre takker nei og fortsetter streiken.

Nye utspill fra KS

KS skal være villig til å strekke seg på et av de viktigste områdene for de streikende i kommunesektoren, andelen av likelønnspotten som gis til sentral fordeling. Men Fagforbundet synes ikke arbeidsgiverorganisasjonen strekker seg langt nok, ifølge en kilde NTB har snakket med.

KS skal ha gitt signaler om vilje til å redusere den lokale potten fra 1 til 0,8 prosent. Det gir 200 millioner mer for Fagforbundsleder Jan Davidsen og de andre organisasjonslederne å fordele til likelønnstiltak sentralt.

Rammen kommer til å ligge omkring andre fremforhandlede resultater i statlig sektor, rundt 3,4 prosent. Det antydes at en ramme kan bli på 3,44, inkludert den sene lønnsjusteringen.

50.000 i streik

I løpet av tirsdagen gjorde også arbeidstakerforeningene det klart at de vil trappe opp streiken fra mandag av. Da kan så mange som 50.000 kommuneansatte være ute i streik, dersom det ikke kommer noen løsning før den tid.

Unio tar ut nye 1.000 medlemmer, mens Fagforbundet utvider streiken til å omfatte 37 nye kommuner mandag. Fra før er det kjent at Fagforbundet og YS allerede onsdag utvider streikeuttaket med 1.400 nye medlemmer.

Dermed kan antallet kommuneansatte i streik stige til nærmere 50.000. Ansatte i mer enn 80 byer og fylkeskommuner streiker. Tromsø, Bodø, Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Drammen er sterkest rammet. Skoler, barnehager og SFO-tilbudet er stengt eller redusert. Også andre kommunale tjenester er berørt, blant annet sykehjem, hjemmehjelp, renhold, og renovasjon. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse