JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krevende oppgjør for alle

Oppgjøret som tegnet opp veien ut av konflikten i kommunene var svært krevende for alle, ifølge partene.

Men det som hadde vært det eneste alternativet var til slutt ikke å foretrekke.

Det sies at en god forhandlingsløsning er en som ingen av partene er helt fornøyd med. Da enigheten var et faktum onsdag ettermiddag kunne det virke som om det nettopp var meklingsmannen som var den mest fornøyde. Etter to og et halvt døgn kunne han senke skuldrene og fastslå at storstreiken i norske kommune er over.

KS hadde strukket seg utover det som først ble betegnet som «lengre enn lagt», arbeidstakerne fikk mindre enn de krevde og måtte gi opp deler av likelønnssatsingen.

– Jeg kan fortelle at konflikten er løst. Alle som er i streik og som skulle på etter klokken 17 skal møte på jobb, sa Nafstad da han orienterte om utfallet onsdag ettermiddag.

Dermed var det slutt på kommunestreiken, den største i Norge på 30 år. I nesten to uker har flere tusen kommuneansatte streiket for likelønn og mer sentral fordeling av pengene.

– Det er en ganske kompleks løsning som består av både sentrale og lokale likelønnstiltak. Vi har klart å ivareta lavtlønte og høyskoleutdannede grupper, kompensere for at undervisningspersonale har kommet litt dårligere ut i tidligere oppgjør, sa Nafstad til NTB.

Alle de fire sammenslutningene YS, Unio, Fagforbundet og Akademikerne samt arbeidsgiverorganisasjonen KS godtok Nafstads skisse til løsning. Men alle er ikke like fornøyde, Forhandlingsleder Mimi Bjerkestrand for Unio, sier hun ikke klarte å komme i mål med alle likelønnskravene sine.

– Oppgjøret har en klar likelønnsprofil, men det er ikke et historisk likelønnsoppgjør. Når regjeringen ikke har kommet med penger og KS ikke har bedt om det, er det ikke mer vi kan gjøre, sier Bjerkestrand.

Administrerende direktør Sigrun Vågeng i KS poengterer at det var viktig for å bidra til å avslutte streiken, selv om hun med det måtte strekke seg enda lengre enn langt.

– Det har vært veldig krevende innrømmelser. Men for oss har det vært om å gjøre at vi kunne finne av en løsning innenfor økonomisk ansvarlige rammer, sier hun.

Løsningen som ble nedfelt i meklingsprotokollen onsdag har en totalramme på rundt 3,4 prosent og innebærer at alle får et generelt tillegg på 2,1 prosent og minimum 7.100 kroner. Hele rammen er imidlertid satt sammen av en rekke forskjellige komponenter som sammen løfter store enkeltgrupper godt opp over 10.000-kronersstreken. Enkelte vil få et lønnshopp på over 20.000 kroner, ifølge Unio.

KS aksepterte dessuten at den lokale potten blir redusert fra 1,4 prosent til 0,85 prosent i år og til 0,25 prosent neste år. I denne lokale potten ligger det strenge likelønnsføringer som skal sikre lavtlønte, kvinnelige leder og de med høyere utdanning.

Partene har valgt å prioritere minstelønnssatsene for de mest kvinnedominerte gruppene på trinn med ansiennitet fra ti år og oppover.

Lærergrupper og ansatte med treårig høyskoleutdanning får ekstra uttelling på grunn av tilleggsprotokollen fra 2008. For lærere og skoleledere er det gitt 1,15 prosent og for høyskolegruppen 2.000 kroner.

Nesten 50.000 kommuneansatte i mer enn 80 byer og fylkeskommuner har vært i streik. Tromsø, Bodø, Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Drammen var sterkest rammet.

Skoler, barnehager og SFO-tilbudet ble stengt eller redusert. Også andre kommunale tjenester ble berørt, blant annet sykehjem, hjemmehjelp, renhold og renovasjon. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse