JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skremmes av Mexico-ulykken

Senterpartiets leder mener at Mexico-ulykken styrker motstanden mot å starte oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.

kjell.werner@anb.no

– Alvoret har gått mye tydeligere opp for folk enn tidligere, sier Sp-leder Liv Signe Navarsete til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– En ting er å snakke om det som hypotetisk kan skje. Noe annet å se på TV at millionvis av liter med olje blir pumpet ut i havområdene i Mexico-golfen. Det gjør at det vi så på som en kanskje-sak plutselig er mye mer realistisk. Ingen trodde at dette kunne skje, sier Navarsete.

– Er ikke dette å spille mer på folks følelser enn realiteter?

– Nei. Jeg sier ikke annet enn at vi er nødt til å evaluere det som skjer i Mexico og se hva slags konsekvenser det kan ha i forhold til norsk oljepolitikk, sier Navarsete og oppfordrer til å være føre var enn etter snar.

Vil vente litt

Hun mener det er klokt å ta en timeout i oljepolitikken.

– Vi må ikke sette i gang olje- og gassvirksomhet i disse sårbare områdene før vi er sikre på å unngå at fiskeriressurser går tapt. I tillegg må vi styrke oljevernberedskapen, sier hun.

Sp-lederen går inn for at oljeselskapene må doble innsatsen for oljevern. I dag er selskapene pålagt å betale en halv promille av verdien av produksjonen på sokkelen til oljevern. Det innbærer en årlig kostnad på 220 millioner kroner, men dersom Sp får gjennomslag så vil det altså bli 440 millioner til oljevernberedskap.

Kompromiss?

– Så de i Arbeiderpartiet som ivrer for et kompromiss om oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja kan bare droppe den tanken?

– Vi er alltid villig til å drøfte kompromisser. Det gjelder selvsagt i denne saken også. Men jeg ser ikke per i dag at vi er der. Det er ikke vår politikk per i dag, sier Navarsete.

Hun presiserer at det bare er i EU-saken at nei-partiene i regjering er kompromissløse.

– Vi skal ikke sitte på vår høye hest og proklamere noe som helst om områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Men jeg føler meg sikker på at sjansene for å lande rundt Senterpartiets programformulering nå er større enn tidligere, sier hun.

Få arbeidsplasser

– Det handler ikke om å fri til folks følelser. Det handler rett og slett om å ta inn over seg realiteter, sier Navarsete.

Hun viser til ringvirkningsstudien for Nord-Norge som nylig ble lagt fram. Den viser ifølge Navarsete at potensialet for nordnorske arbeidsplasser innen olje og gass er langt mindre enn antatt.

– Det gjør det også mindre aktuelt å åpne disse områdene, sier hun. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse