JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gardermoen som normalt

Trafikken på Gardermoen flyplass ble avviklet som normalt tirsdag, med en maksimumskø på 17 minutter gjennom sikkerhetskontrollen.

I landet for øvrig har streiken blant 2.500 vektere fått langt mer merkbare konsekvenser. Flytrafikken fra Nord-Norge og nedover langs kysten er stort sett stanset opp. Sola er redusert, mens Kristiansand flyplass er stengt. Torp og Rygge er foreløpig ikke berørt.

En annen og minst like merkbare følge er at stadig flere minibanker går tomme, og de blir ikke etterfylt når vekterne er i streik. Bankene oppfordrer folk til å bruke kort mest mulig.

Norsk Arbeidsmandsforbund, som organiserer de streikende, varsler ny opptrapping mandag, men har ennå ikke bestemt hvor uttaket kommer.

En god dag

Ved Oslo Lufthavn opplyste informasjonssjef Jo Kobro ved 20-tiden at trafikken gikk rett gjennom sikkerhetssjekken.

– Vi har tross streiken hatt en veldig bra dag. Kapasiteten har vært redusert, men de vekterne som er på jobb, gjør en kjempeinnsats. All honnør til dem, sier Kobro. Han legger til at Oslo Lufthavn har satt inn vektere på akkurat samme måte som på en vanlig dag, og at det ikke kan kalles streikebryteri.

– Vi har også en god melding til dem som tar sommerferie med en gang skolen slutter. Mot slutten av uken ser vi at det blir høye trafikktall, men beregner man litt god tid, tror vi alle skal komme fram, sier Kobro.

Administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service sier at den smidige trafikkavviklingen på Gardermoen skyldes at flere hundre vektere enten er organisert i et annet forbund enn det som er i streik, eller ikke organisert.

Han legger til at tilbudet til de reisende gradvis blir dårligere.

Masse klager

– Vi får masse rasende reaksjoner. Jeg har aldri før fått så sterke og mange klager, sier Furulund. Han frykter ytterligere opptrapping og at samfunnskonsekvensene etter hvert blir så store at myndighetene må gripe inn med tvungen lønnsnemnd.

– Men det sitter nok langt inne, og vi er ikke der ennå, sier han.

Furulund merker seg påstandene om streikebryteri, men sier at det i vekterbransjen blir mange gråsoner om hva som er hva, når personer flyttes rundt og hentes inn for å dekke opp for dem som er i streik.

– Her er det både juss og moral, sier Furulund.

Går tomme

NOKAS Verdi, som står for fylling av 70 prosent av landets minibanker, stoppet tirsdag utkjøringen av penger etter at vektere i selskapet ble tatt ut i streik.

Dette vil berøre banker og næringskunder over hele landet. Daglig kjører selskapet ut mellom 500 millioner og 1 milliard kroner, opplyser konsernsjef Peter Wesenberg i NOKAS Verdi. Minibankene fylles et par ganger ukentlig, men mye tyder på at folk har tatt ut mer enn vanlig de siste dagene.

– Vi har fått melding om at enkelte automater er gått tomme, sier informasjonssjef Thomas Sevang i Nordea.

Både Nordea og de øvrige bankene ber folk bruke kort ved innkjøp under streiken.

Nærmere 2.500 vektere er nå i streik etter at vekterstreiken ble trappet opp tirsdag. Det rammer foruten transport av penger også sikkerhetskontrollene på flyplassene, innkreving ved enkelte bomanlegg, vakthold i forretninger og andre steder der det brukes vektere. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse