JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil gi heroin til narkomane

Et regjeringsoppnevnt utvalg går med knapt flertall inn for heroinbehandling av tunge rusmisbrukere, unge som gamle.

Flertallet på fem består av utvalgsleder Thorvald Stoltenberg, de tidligere politikerne Carl I. Hagen og Åslaug Haga, forskningssjef Inger Lise Skogen Hansen ved Fafo og Oslos visepolitimester Roger Andresen.

– Flertallet mener det er riktig å åpne for forsøksprosjektet, men med strenge inntakskriterier. Mindretallet mente eksisterende tilbud må styrkes uten at flere medikamenter trekkes inn, sa Stoltenberg.

Mindretallet består av fylkesmann i Vestfold, Erling Lae, biskop emeritus Sigurd Osberg, leder av Gatehospitalet, Marit Myklebust, og statsadvokat Ellen Katrine Hætta fra Tromsø.

Ikke problem for politiet

Visepolitimester Andresen sier at en begrenset ordning i kontrollerte former ikke er noe problem for politiet, men han synes andre forslag favner videre og er langt viktigere.

Tidligere byrådsleder Lae mener at oppfølging er nøkkelen, mye mer enn selve medikamentet, og at god effekt like godt kan oppnås med Subutex og metadon.

Stoltenberg trekker fram erfaringer fra Sveits og Portugal.

– For meg var det ganske viktig det vi så i Sveits. Der traff vi folk som to ganger i døgnet fikk sin heroin av lege på resept. Det er syv land i Europa som har denne ordningen, og det må være en grunn til at de ikke har sluttet med den, sier Stoltenberg.

Utvalgslederen understreket at det var full enighet om de øvrige 21 forslagene, og han ba innstendig om at ikke all oppmerksomhet blir rettet mot det ene punktet som gjelder såkalt heroinstøttet behandling.

Utvalget ble nedsatt i mars 2009 av daværende helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap). Mandatet var å utrede tiltak for de tyngste og mest hjelpetrengende rusmisbrukere.

Hvem er de tyngste?

– Vi stilte med en gang spørsmålet: Hvem er de tyngste? Mange ser for seg slitne misbrukere som har holdt på i 30 år. Men hva med de unge, eksperimenterende? Vi tar derfor med alle i våre forslag, unge som gamle, sa Stoltenberg.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) vil foreløpig ikke mene noe om et mulig forsøksprosjekt med heroinutdeling.

– Dette er et krevende spørsmål som vi må gå grundig inn i. Regjeringen vil komme tilbake med sine vurderinger. Men rapporten fortjener stor oppmerksomhet, sier Strøm-Erichsen.

Hun opplyste at rapporten, som ifølge Stoltenberg er 48 sider tynn og så lettfattelig at den bør leses av alle, nå skal sendes på høring til berørte parter i rusomsorgen, som organisasjoner for de pårørende, frivillige og brukere, samt til kommunene.

Los i systemet

Blant de forslagene det er full enighet om trakk Stoltenberg fram etableringen av sentrer rundt om i landet, der all ekspertise i rusbehandling skal være samlet.

– For å få like tilbud og rask behandling går vi inn for at staten skal ha ansvaret for driften av disse sentrene. Det gjelder mottak, behandling og oppfølging. Dette er ikke et billig forslag, men vi tror det er helt nødvendig, sa utvalgslederen.

Rapporten tar også til orde for at hver rusmisbruker skal få tildelt en fast koordinator, en slags los inn i systemet, en ledsager som skal løse alle de praktiske problemene en rusmisbruker møter i det offentlige, og som ofte oppleves som uoverstigelige.

– Disse sentrene skal dessuten ha en egen dør for ungdom, der de kan få hjelp, støtte og råd. Også familie og pårørende kan henvende seg til disse sentrene, sier Stoltenberg.

Han understreket at rask behandling og en ansvarskjede som holder, nærmest som en stafett, er blant de viktigste forslagene i rapporten. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse