JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Provosert over Omsorgsbygg

Kommunikasjonsrådgiver Kristin Brandt i Oslo Håndverks- og Industriforening (OHIF) er oppgitt over svaret (som foreningen har fått via omveier) fra byråden for finans og utvikling da de stilte spørsmål om kommunen er for opptatt av pris. Spørsmålet ble stilt 1. april, men foreningen har ennå ikke fått et formelt svar.

has@lomedia.no

– Vi blir provosert over at Omsorgsbygg KF hevder at Nexus Drift AS var best på samtlige kriterier (pris, kvalitet og gjennomføringstid) i anbudet. Omsorgsbygg ga oppdraget til et vaktmester- og rengjøringsfirma uten malerfaglig bakgrunn. Flere firma med lang erfaring og fagarbeidere la også inn anbud. På denne måten undergraves fagutdanningssystemet av offentlige innkjøpere, sier Brandt.

– Laveste pris som gjelder

– Opplæring i bedrift er en integrert del av fagutdanningen. Men det koster. Ingen mindre firmaer kan ta seg råd til å ta inn lærlinger når de skal konkurrere med firma med ufaglært arbeidskraft, hevder Brandt i OHIF.

– Det må kunne forventes at lærebedrifter stiller sterkt i konkurransen ved offentlige innkjøp av håndverkstjenester. Slik er det dessverre ikke. Det er laveste pris som gjelder, og hvem som utfører jobben spiller tydeligvis ingen rolle, sier Brandt.

Uønskede løsninger

Her får de også støtte fra Kjetil Eriksen, tidligere formann i Norges Byggmesterforbund, som uttaler følgende til fagbladet Byggmesteren:

«Det forventes såpass lave priser at innkjøper presser fram løsninger vi ikke ønsker i form av utenlandsk arbeidskraft - med lavtlønte arbeidere, triksing og miksing med timeføring og ikke alltid riktig innrapportering til skatte- og likningsmyndighetene.»

Kortsiktig tankegang

I brevet til finanskomiteen skriver OHIF at de er forundret over kommunens kortsiktige tankegang:

«Det bekymrer oss at offentlige innkjøpere tilsynelatende ikke vektlegger fagkunnskap, kun pris, og dermed utsetter sin arbeidsgiver, det vil si Oslo kommune, for dårlig kvalitet på den leverte tjenesten. Over tid ser vi veldig ofte at den laveste prisen blir den dyreste. I tillegg kan det virke som om offentlige innkjøpere i verste fall oppmuntrer til ulovligheter ved sitt ensidige fokus på pris», skriver de i brevet.

– Hva er vitsen med svennebrev?

– Hva er vitsen for en ung maler å ta svennebrev? Hvis Omsorgsbygg mener at det å male 69 barnehager ikke krever fagutdanning, undergraver dette hele fagutdanningen i malerfaget, sier Brandt og fortsetter:

– Det at anbudet er billig, betyr ikke nødvendigvis at det er det billigste i lengden. I dette tilfellet skulle arbeidet vært ferdig innen utgangen av desember. Det sier seg selv at det ikke er helt optimalt å drive med utvendig malerarbeid i Norge i desember. Dessuten var vi på befaring ved flere av barnehagene, både før og etter fristen for ferdigstillelse 31. desember 2007. I februar 2008 var ingen av de besiktigede barnehagene ferdigstilt, sier Brandt.

Hvilke krav stiller Omsorgsbygg?

Spørsmålene Oslo Håndverks- og Industriforening stilte til kommunen var følgende:

– Hvilke krav stiller Omsorgsbygg Oslo KF til gjennomføring av en jobb?

– Hvilke krav stiller Omsorgsbygg Oslo KF til kontroll av gjennomført jobb?

– Hvilke krav stiller Omsorgsbygg Oslo KF til at bedriften har lærlingordning?

– Hvilke krav stilles det til kompetansen i bedriften som inngår en rammeavtale med Omsorgsbygg Oslo KF?

PS. I et brev unntatt offentlighet, datert 21.04.08, fra Omsorgsbygg til finanskomiteen innrømmer Omsorgsbygg at de ”ikke har vært oppmerksom på at det finnes et klart definert behov for lærlingeplasser innenfor byggebransjen”. Dersom dette medfører riktighet, mener Omsorgsbygg at de rette instanser bør innføre et krav om at alle enheter innenfor Oslo kommune krever lærlingordning, og hvilke bransjer det gjelder.

Annonse
Annonse