JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– En skam at vi har kraftkrise

LO-leder Roar Flåthen etterlyser en helhetlig kraftpolitikk fra regjeringens side.

kjell.werner@anb.no

– Norge er et land som er rikt på energi. Derfor er det en skam at vi ikke har orden på vår egen kraftforsyning, sier LO-leder Roar Flåthen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han ber regjeringen om å nedsette et hurtigarbeidende utvalg som skal utrede kraftsituasjonen på bred front. Han ser for seg konklusjoner allerede neste vår.

– Vi har en situasjon i norsk kraftsektor som er bekymringsfull og uakseptabel. I vinter ble dette veldig synlig med de problemene som oppsto i Midt-Norge. Vi er til de grader avhengig av svensk atomkraft og dansk kullkraft for å løse vår energiforsyning, sier Flåthen.

Bredt utvalg

LO-lederen ønsker seg et kraftutvalg der LO og arbeidsgiverne er med i tillegg til representanter fra kraftprodusentene, nettselskapene og den kraftintensive industrien.

Videre ber han regjeringen snarest om å si ja til ny kraftledning for å sikre strømforsyningen til Bergen og Hordaland.

– Nettsituasjonen er bekymringsfull flere steder i landet. Det er helt uakseptabelt. Dette er et resultat av politiske unnlatelsessynder og en ørkenvandring gjennom mange tiår. Det er ingen unnskylding for dagens regjering at den ikke har tatt tak i dette på en ordentlig måte, sier Flåthen.

Samlet politikk

LO-lederen etterlyser en samlet energipolitikk.

– Her må det også gjøres vurderinger av vindkraft. Jeg ser ikke for meg at Norge skal subsidiere vindkraft som eksporteres til våre naboland, sier han.

– For oss i LO er det viktig å sikre industrien nok kraft til konkurransedyktige priser. Her må vi få en mye større forutsigbarhet og langsiktighet enn det som er tilfelle i dag, sier Flåthen.

Han mener fortsatt investering i norsk industri vil være et godt bidra til reduserte CO2-utslipp og bedre miljøeffekter.

– Energisatsingen må også skje på industriens premisser, ikke bare på kraftprodusentenes, poengterer LO-lederen.

Gasskraft

Flåthen krever at regjeringen åpner for å bygge gasskraftverk i Midt-Norge uten krav om CO2-rensing fra dag en.

– Det er mange gode argumenter for å tillate gasskraft basert best kjente teknologi. Det vil sikre den raskeste løsningen for Midt-Norge. Jeg synes det er et paradoks at det politisk er akseptabelt å kjøpe inn sterkt forurensende mobile kraftverk. Dette er en illustrasjon på at vi har et mye større energiproblem enn det man politisk har vært villig til å innrømme, sier han.

– Også vi i LO ønsker å rense CO2-gassen, men vi har et stykke vei å gå før renseteknologien er utviklet. De midlertidige løsningene er verre enn om vi hadde tillatt et stasjonært gasskraftverk basert på best kjente teknologi, sier Flåthen. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse