JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bitter Mongstad-strid i Stortinget

Beskyldningene satt løst under den uforsonlige debatten, men olje- og energiministeren fikk ikke opposisjonen has på.

Mistillitsforslagene ble framsatt på rekke og rad, men statsminister Jens Stoltenberg (Ap) holdt sin hånd over den utskjelte Terje Riis-Johansen (Ap). Regjeringspartiene viste ikke tegn til selvkritikk, og den uforsonlige holdningen fikk Høyres Erna Solberg til å si at Stortinget er blitt ført bak lyset.

– Opplysningsplikten er grunnlaget for et levedyktig demokrati. Derfor er et brudd veldig alvorlig. Å holde tilbake opplysninger, kan åpne for manipulering av debatten. Den siste rapporten vi fikk innsyn i, viser at Stortingets behandling av testsenteret i mai i fjor, skjedde på sviktende grunnlag, sa Solberg.

Etterlyser ydmykhet

Frp-leder Siv Jensen slo kategorisk fast at regjeringen ikke har informert Stortinget om faglige motforestillinger.

– Det er bare å slå fast at plikten er brutt. Det hadde vært klokt av regjeringen å opptre med noe større ydmykhet, istedenfor å avvise all kritikk med flåsete kommentarer og arroganse, sa Jensen.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) avviser blankt påstandene om at han har holdt tilbake opplysninger om problemene rundt rensing av gasskraftverket på Mongstad. Han ser ingen grunn til selvkritikk.

Aps parlamentariske leder Helga Pedersen avviste også påstandene om at regjeringen har holdt opplysninger tilbake, og slo fast at mistillitsforslaget blir avvist.

Selvkritikk

KrF-leder Dagfinn Høybråten ville vite om Riis-Johansen tar noen form for selvkritikk, eller om han nå i ettertid ser at noe kunne ha vært håndtert bedre overfor Stortinget.

– Nei, jeg kan ikke det. De anbefalingene vi fikk fra Gassnova om skrittvis framdrift, er Stortinget blitt orientert om. Den rapporten som Høyre viser til som avgjørende for sin beslutning om å foreslå mistillit, har to konklusjoner. Den ene er at arbeidet er krevende, den andre er at rensing er mulig i 2014, sier Riis-Johansen.

Olje- og energiministeren fastholder at alle parter fram til våren i år arbeidet med det mål for øye å få til full rensing i 2014, men at regjeringen ved påsketider fikk en anbefaling om å utsette beslutningen om å starte fullskalarensing.

– Jeg har hele tiden overholdt den grunnlovsfestede informasjonsplikten overfor Stortinget, og vil komme tilbake til Stortinget etter hvert som arbeidet skrider fram. Neste anledning blir statsbudsjettet for 2011, sa Riis-Johansen.

Frp gikk i strupen

Ketil Solvik-Olsen innledet angrepet fra Frp og gikk rett i strupen på Riis-Johansen. Han hamret inn at regjeringen bevisst holdt tilbake opplysninger om forsinkelser ved Mongstad, og mener at den eneste begrunnelsen må være at regjeringen ikke ønsket en debatt om månelandingsprosjektet under valgkampen i fjor.

– Gjentatte ganger fikk regjeringen klare advarsler fra Gassnova og Statoil om at fullrensing i 2014 var urealistisk. Disse opplysningene ble ikke brakt videre til Stortinget. Vi har forståelse for at prosjektet er komplisert og at det tar tid, men kan ikke akseptere at avgjørende opplysninger blir holdt tilbake, sa Solvik-Olsen.

Høyres Nikolai Astrup slutter seg til påstandene om at olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) har ført Stortinget bak lyset ved ikke å viderebringe klare advarsler om forsinket framdrift.

– Alle rapporter trakk i samme retning. Vi fikk ikke tilgang til disse opplysningene. Høyre mener derfor at Riis-Johansen ikke har Stortingets tillit, sa Astrup. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse