JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tar ingen selvkritikk

Mistillit fra en samlet opposisjon tar ikke nattesøvnen fra olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp).

Han er strålende fornøyd med fredagens holmgang i stortingssalen.

– Dette har vært en god dag. Jeg har fått satt ting på plass, sa en smørblid Riis–Johansen til NTB etter at opposisjonspolitiker etter opposisjonspolitiker hadde hamret løs på ham fra Stortingets talerstol.

Olje- og energiministeren ble fredag møtt med mistillitsforslag og anklager om at informasjonsplikten er brutt i forbindelse med utsettelsen av CO2-rensingen på Mongstad.

Selv mener Riis-Johansen at Stortinget har fått nødvendig informasjon til rett tid, noe han selv mener kom klart fram under stortingsdebatten.

– Det føles veldig godt å få slått fast at det ikke er noe faglige grunnlag for kritikken fra opposisjonen, sier han.

– Bråkjekk tone

KrF-leder Dagfinn Høybråten reagerer kraftig på uttalelsene fra oljestatsråden.

– At han anlegger en så bråkjekk tone gjør saken enda mer alvorlig. Regjeringen mangler respekt for Stortinget og Grunnloven, sier Høybråten til NTB.

Høyre-leder Erna Solberg minner om at den eneste grunnen til at Terje Riis-Johansen blir sittende som statsråd, er at det rødgrønne stortingsflertallet holder sin hånd over ham.

– Det burde han legge seg på hjertet. Når han kan si at det var en god dag for ham i Stortinget, er det et utslag av regjeringens arroganse. Han tar ikke selvkritikk i det hele tatt, og gir blaffen i Stortinget og konstitusjonelle spilleregler, sier Solberg.

Det springende punktet er om Riis-Johansen burde ha orientert Stortinget om hele innholdet i en rapport fra Statoil og Gassnova i april i fjor. I den hemmeligstemplede rapporten framgår det at den opprinnelige tidsplanen for CO2-rensing var krevende.

– Den rapporten har to konklusjoner. Den ene er at arbeidet er krevende, den andre er at rensing er mulig i 2014. Begge deler ble Stortinget orientert om. Først i mars i år konkluderte vi med at prosjektet måtte utsettes, sier Riis–Johansen.

Trist Jensen

Selve stortingsdebatten om utsettelsen av rensebeslutningen på Mongstad utartet til en bitter strid mellom regjeringspartiene og opposisjonen. Beskyldningene satt løst og mistillitsforslagene ble framsatt på rekke og rad.

– Å holde tilbake opplysninger, kan åpne for manipulering av debatten. Den siste rapporten vi fikk innsyn i, viser at Stortingets behandling av testsenteret i mai i fjor, skjedde på sviktende grunnlag, sa Høyre–leder Erna Solberg.

Frp-leder Siv Jensen slo kategorisk fast at regjeringen ikke har informert Stortinget om faglige motforestillinger.

– Det er bare å slå fast at plikten er brutt. Det hadde vært klokt av regjeringen å opptre med noe større ydmykhet, sa Jensen.

Frp-lederen beskriver debatten som en trist og nedslående affære, og sier det ikke virker som regjeringen tar mistillitsforslaget alvorlig.

– En så alvorlig sak som et mistillitsforslag fra en samlet opposisjon møtes med arroganse og harselas. Det er hårreisende. Regjeringen og statsminister Jens Stoltenberg har satt en ny standard for forståelsen av informasjonsplikten. Spillereglene er endret, og det minner om praksisen i statsformer vi ikke liker veldig godt, sier hun.

– Ikke svekket

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) avviser at regjeringen tar lett på mistillitsforslaget, men understreker at olje- og energiministeren ikke er svekket.

– Det er ikke nytt med litt humor selv i alvorlige saker. At et mindretall på Stortinget ikke har tillit til en statsråd, betyr ikke at en statsråd er svak. Da hadde Sigbjørn Johnsen i så fall vært en av vår tids svakeste statsråder. Han har fått fem mistillitsforslag mot seg, sier Stoltenberg

Mistillitsforslaget mot olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) falt som ventet med opposisjonens 83 mot de rødgrønnes 86 stemmer. Som sedvanen er når et mistillitsforslag skal behandles, skjedde voteringen ved navneopprop blant alle de 169 representantene på Løvebakken. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse