JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ber oss se mot Brasil

Erik Solheim ber nordmenn åpne øynene for Brasil og inviterer til propagandamøte for den søramerikanske stormakten.

– Vi vil vekke hele det norske samfunnet til samarbeid i bredden, sier miljø- og utviklingsminster Erik Solheim til NTB.

Målet er å få flere norske bedrifter til å etablere seg i Brasil, at forskningsmiljøer finner rom for samarbeid og at frivillige organisasjoner engasjerer seg i større grad.

– Vi jobber også for å få flere til å reise til Brasil som turister, og det blir neppe vanskelig når vi vet at landet skal arrangere Fotball–VM i 2014 og OL i 2016, sier han.

Sammen med olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp), utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og næringsminister Trond Giske (Ap) trommer Solheim mandag sammen til det som formelt kalles «informasjonsmøte om regjeringens Brasil-strategi» i Litteraturhuset i Oslo.

– Ny stormakt

Til stede i salen er Brasils ambassadør Sergio Lima og inviterte gjester fra næringsliv, statlige institusjoner, frivillige organisasjoner og forskningsmiljøer. Lignende informasjonsmøter har vært holdt om Kina og India, to andre av verdens raskest voksende økonomier.

– Brasil har hatt en formidabel økonomisk framgang og er blitt en stor spiller på verdensarenaen. Landet har rykket opp til den absolutte elitedivisjon av verdens stater, blir lyttet til av alle og er derfor veldig viktig for Norge, sier Solheim.

Miljø- og utviklingsministeren mener Brasils betydning bare vil øke i tiårene framover.

– Brasil vil bli en mye større økonomi enn for eksempel Storbritannia, Frankrike og Tyskland. Allerede i dag er nær sagt alle store norske bedrifter representert i Brasil, som sammen med Kina nok er det landet utenfor Europa og Nord–Amerika hvor den norske tilstedeværelsen er størst, sier Solheim.

Regnskog

Den norske økonomiske støtten til regnskogbevaring i Brasil gjennom det såkalte Amazonas-fondet beløper seg til om lag 850 millioner kroner i 2010. Men samarbeidet med Brasil dreier seg om mer enn skog.

– Strategien har tre hovedspor. Regnskogsatsing, næringslivssamarbeid og felles front i viktige internasjonale spørsmål som nedrustning, fredsdiplomati, forskningssamarbeid og klima. Vi har en veldig god tone med president Lula, sier Solheim.

SV-veteranen avviser at han overdriver Brasils betydning, og viser til at landet under klimatoppmøtet i København hadde nådd de innerste maktsirkler i internasjonal politikk.

– Brasil har en større samhandel med Kina enn med USA. Det sier litt om at maktforholdene i verden er i dramatisk endring, anfører Solheim. (ANB–NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse