JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ni råd til regjeringen

Arbeidsmarkedstiltak må brukes aktivt for å styre arbeidsløse inn i omsorgsyrker. Det er ett av rådene Fellesforbundets Arve Bakke gir regjeringen. Han åpner også døra så vidt på gløtt for skatteletter som krisepolitikk.11.12.2008
17:41
16.12.2013 08:06

einar.fjellvik@lomedia.no

Arve Bakke lever tettere på konsekvensene av den internasjonale finanskrisa enn de fleste. Som leder av Fellesforbundet får han daglig inn rapporter fra medlemmer og tillitsvalgte i byggebransjen, i eksportindustrien og i hoteller og restauranter om permitteringer og nedbemanning.

Godkjent så langt

Så langt synes Bakke regjeringen har håndtert krisa i finanssektoren bra, men han har mange råd om hvordan den bør håndtere problemene som nå melder seg i resten av økonomien (se faktaboks til høyre).

Det handler både om å få private bedrifter til å overleve og være konkurransedyktige den dagen krisa er over - og ikke minst om hvordan offentlig sektor kan brukes for å holde den økonomiske aktiviteten oppe og arbeidsløsheten nede mens krisa varer.

Styr folk mot omsorgsarbeid

Ett område der han etterlyser en sterkere styrende hånd fra regjeringens side er arbeidsmarkedspolitikken. Bakke ønsker mer penger til bedriftsintern opplæring slik at bedriftene greier å holde på og oppgradere den arbeidskraften de vil trenge når tidene bedrer seg igjen.

– Men vi trenger også tiltak som stimulerer folk til å kvalifisere seg for nye jobber i for eksempel den kommunale omsorgssektoren, mener han.

– Den er underbemannet allerede i dag, og antallet mennesker som vil trenge omsorg kommer bare til å stige.

– Sier du, som leder for det største fagforbundet i privat sektor, at veien ut av krisa går gjennom å flytte folk fra privat til offentlig sektor? – Vi kommer ikke ut av krisa uten at privat sektor fungerer, og målt i verdiskaping har vi ikke råd til at eksportnæringene svekkes, men bemanningsmessig er det omsorgssektoren vi trenger å styrke.

Viktigst å unngå ledighet

Å holde arbeidsløsheten i sjakk er det altoverordnede målet for Bakke. Hans klare råd til regjeringen er å satse på aktivitetsskapende tiltak framfor skattelettelser.

– Men, legger han til.

– Hvis det viser seg at vi ikke klarer å holde den økonomiske veksten oppe ved hjelp av offentlig sektor, bør regjeringen vurdere å bruke skatter og avgifter for å stimulere forbruket. Å unngå arbeidsløshet er tross alt det aller viktigste.

Døra på gløtt for skattelette

– Hva slags skatte- og avgiftslettelser tenker du på? – Gunstigere avskrivningsregler for maskiner og utstyr kan gjøre det lettere for bedriftene å gjennomføre nyinvesteringer så de er konkurransedyktige den dagen krisa tar slutt. Skulle det bli nødvendig å gå videre på denne veien, tror jeg det mest fornuftige ville være å vurdere en midlertidig senking av arbeidsgiveravgiften. Det stimulerer til bruk av arbeidskraft.

– Hva med lettelser i personbeskatningen slik Høyre og Fremskrittspartiet har gått inn for? – Det flertallet av oss som har jobb vil uansett få det bedre neste år. Allerede inngåtte avtaler sikrer en viss lønnsvekst. I tillegg skal det gjennomføres et lønnsoppgjør til våren også, og renta vil gå ned. Hvis man mener det er nødvendig å stimulere det private konsumet, bør det skje i form av tiltak som målrettes mot dem som står uten jobb og må klare seg på en ledighetstrygd som utgjør litt over 60 prosent av tidligere lønn.

Tålmodig

Bakke registrerer den budkampen som er i gang om å kreve de største tilleggsbevilgningene og ropene om at sentralbanksjefen må framskynde neste rentemøte og at regjeringen må komme med nye krisepakker allerede før jul. Men han vil ikke delta i noen av hylekorene.

– Om rentemøtet holdes denne eller neste uke er ikke avgjørende. Det avgjørende er at renta går ned, og det gjør den.

Ikke la det stå på pengene

Ifølge Bakke er det viktigste nå at regjeringen raskt får på plass en oppdatert analyse av den økonomiske situasjonen, som kan brukes til å avgjøre hvor omfattende tiltak som trengs. I tillegg må kommunene skaffe en oversikt over utbyggings- og vedlikeholdsprosjekter som kan settes i gang på kort varsel.

– Regjeringens signal til kommunene må være at det ikke skal stå på penger. Det avgjørende er at tiltakene er gjennomførbare, at de skaper varige verdier og at de virker som motkrefter mot konsekvensene av finanskrisa.

– Fra deler av kommunesektoren hevdes det at mange kommuner ikke vil ha råd til å bruke de låne- og tilskuddsordningene som allerede er stablet på beina.

– Jeg forutsetter at regjerringen sørger for at kommunene har økonomiske rammer og finansieringsmuligheter som gjør at de kan bruke de ordningene som er, eller blir, etablert. Og dersom for eksempel utbyggingsprosjekter fører til økte driftsutgifter, må staten også være innstilt på å ta sin del av disse utgiftene.

Ta i bruk det statsbudsjettet som nå på det nærmeste er vedtatt. Der ligger allerede ei krisepakke på 14-15 milliarder kroner.

Over nyttår bør regjeringen har klar en oppdatert analyse som kan danne grunnlaget for å dimensjonere ytterligere tiltak.

Kommunene må skaffe oversikt over hvilke utbyggings- og vedlikeholdsprosjekter de kan sette i gang allerede fra neste år.

Økte tilskudd til bedriftsintern opplæring, slik at bedriftene får mulighet til å holde på og oppgradere den arbeidskraften de vil trenge når tidene bedrer seg igjen.

Bruk arbeidsmarkedstiltak for å stimulere folk til å kvalifisere seg for jobber i omsorgssektoren.

Bedriftene må sikres muligheter for å gjennomføre nyinvesteringer og forsknings- og utviklingsarbeid, slik at de er konkurransedyktige den dagen krisa er over. Bedre avskrivningsregler for maskiner og utstyr kan være ett egnet virkemiddel.

Næringsdepartementet, som bestyrer det meste av den offentlige verktøykassa, må gis så vide økonomiske rammer at gode tiltak ikke må skrinlegges fordi bevilgningen er brukt opp og man må vente på en ny runde med stortingsbehandling.

Husbanken må få økte rammer og byggingen av studentboliger må forseres.

Hvis vi ikke ved hjelp av offentlig sektor greier å skape nok aktivitet til å holde arbeidsløsheten i sjakk, bør skatte- og avgiftslettelser vurderes. Mest aktuelt er en midlertidig senking av arbeidsgiveravgiften.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
11.12.2008
17:41
16.12.2013 08:06Mest lest

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

Privat

Wivian (59) trodde møtet skulle handle om lønn, men sjefen ville snakke om oppsigelse

Rønnaug Jarlsbo

Åpnet pasientjournalen til kjærestens ekskone: – Jeg skjønte ikke konsekvensene

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

Merete Jansen

Trakassering på jobb: – Jeg har opplevd et jævla press fra lederne, det har gått på helsa løs

Rune Fardal streamet intervjuet med Fontenes journalist direkte på facebooksiden sin. I intervjuet sier han at han er med på hundrevis av møter med barnevernet, hvor han bistår foreldre.

Rune Fardal streamet intervjuet med Fontenes journalist direkte på facebooksiden sin. I intervjuet sier han at han er med på hundrevis av møter med barnevernet, hvor han bistår foreldre.

Skjermdump fra Rune Fardals facebookside.

Rune Fardal tar betalt for å bistå familier i krise. Flere advarer mot det de kaller falsk hjelp

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik.

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik.

Leif Martin Kirknes

Regjeringen skroter forslaget om 72 års aldersgrense i staten

Helge Rønning Birkelund

LO og NHO enige om ny hovedavtale: Se hva de to nå skal jobbe sammen om

Roy Ervin Solstad

Frislippet i drosjenæringa skal stanses – men for Rita (49) og kollegaene er det for sent

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik og ansatte i departementet jobber nå med endringer i arbeidsmiljøloven.

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik og ansatte i departementet jobber nå med endringer i arbeidsmiljøloven.

Brian Cliff Olguin

Hadia Tajik har 17 forslag for framtidas arbeidsliv på bordet. Her er spørsmålene hun skal følge opp

Glen Musk

Rundt 350 vektere må bytte arbeidsgiver etter at Securitas tapte anbud

FOLKEBONUS:  Er du over 17 år og tjener 500.000 kroner eller mindre, vil SV gi deg 1.450 kroner i 2022. Pengene tas fra inntektene på den økte CO₂-avgiften.

FOLKEBONUS: Er du over 17 år og tjener 500.000 kroner eller mindre, vil SV gi deg 1.450 kroner i 2022. Pengene tas fra inntektene på den økte CO₂-avgiften.

Colourbox (illustrasjonsbilde)

SV vil bruke penger fra klimaavgiften til å gi deg en gavesjekk

DYRT: Altus Intervention-klubbleder Ulf Tegnér opplever at pensjonistene melder seg ut av Industri Energi, og fikk med seg landsmøtet på at forbundet skal se på et mulig kutt i pensjonistkontingenten.

DYRT: Altus Intervention-klubbleder Ulf Tegnér opplever at pensjonistene melder seg ut av Industri Energi, og fikk med seg landsmøtet på at forbundet skal se på et mulig kutt i pensjonistkontingenten.

Jan-Erik Østlie

Ulf synes det er for dyrt for pensjonistene – snudde landsmøtet

PENSJON: Da Vilde Wessel Ljungberg ble tatt ut i kulturstreiken, måtte hun lære det grunnleggende om pensjon. Da fikk hun seg en vekker.

PENSJON: Da Vilde Wessel Ljungberg ble tatt ut i kulturstreiken, måtte hun lære det grunnleggende om pensjon. Da fikk hun seg en vekker.

Cathrine Kahrs

Vilde (27) visste lite om pensjon. Så skulle hun streike for en bedre ordning

Leif Martin Kirknes

LO øker presset på Støre i feriepenge-saken: – En skam om ikke fellesskapet stiller opp

Jan-Erik Østlie

Sjekk hvem som skal sitte i ledelsen til Industri Energi de neste fire årene

TARIFF-JUBEL: Christine Lie og Marthe Kaland er tillitsvalde i Norges einaste «Mækker'n» med tariffavtale. No har dei tilsette fleire rettar skrivne ned og fagforeininga og forbundet i ryggen.

TARIFF-JUBEL: Christine Lie og Marthe Kaland er tillitsvalde i Norges einaste «Mækker'n» med tariffavtale. No har dei tilsette fleire rettar skrivne ned og fagforeininga og forbundet i ryggen.

Håvard Sæbø

Christine (22) og Marthe (25) er tillitsvalde i Norges einaste McDonald’s med tariffavtale

Mens resten av togstrekningene i Norge er konkurranseansatt, vil dette dermed ikke skje på Østlandet. Planen var en anbudskonkurranse i to deler om Vys strekninger.

Mens resten av togstrekningene i Norge er konkurranseansatt, vil dette dermed ikke skje på Østlandet. Planen var en anbudskonkurranse i to deler om Vys strekninger.

Leif Martin Kirknes

Regjeringen avlyser toganbud – Vy lover flere avganger

Samferdselsministeren må på banen om anbudskonkurransen til statseide Norske tog, mener Sara Bell (SV).

Samferdselsministeren må på banen om anbudskonkurransen til statseide Norske tog, mener Sara Bell (SV).

Werner Juvik

Selskaper som tjener penger på israelske bosettinger, må siles ut av norske toganbud, krever SV

Arbeidsminister Hadia Tajiks vurdering er at minstelønnsdirektiv, slik det nå er utformet, ikke er omfattet av EØS-avtalen.

Arbeidsminister Hadia Tajiks vurdering er at minstelønnsdirektiv, slik det nå er utformet, ikke er omfattet av EØS-avtalen.

Håvard Sæbø

Norden sier nei til EUs minstelønn. Norge slipper å innføre dette, hevder Hadia Tajik

Silje Kirknes Delgado

Hva er feriepenger på dagpenger? Vi gir deg svarene her

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Bitter splid i Ap om valget av ny stortingspresident


Flere saker