JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Raskere tilbake i jobb

Pasienter med rygg- og nakkeplager kommer raskere tilbake i jobb hvis de får flere typer behandling samtidig.

Et prøveprosjekt tyder på at dette behandlingsprinsippet virker bedre enn om pasientene får én behandlingsform om gangen. Dette gjelder særlig for pasienter med langvarige plager.

– Det er som regel flere årsaker til at folk har smerter i muskler og skjelett. Derfor får vi også bedre resultater når vi bruker flere behandlingsformer på samme tid, sier Jan Eric Arnesen, kiropraktor og fagansvarlig ved Klinikk for Alle, til Newswire.

Over halvparten av pasientene var tilbake i full jobb etter bare 11 behandlingstimer, viser en spørreundersøkelse blant 200 pasienter. Ytterligere 27 prosent kunne jobbe deltid.

– Koster samfunnet

Disse funnene er veldig interessante og tyder på at denne intensive tverrfaglige metoden er effektiv, mener dr.med. Vegard Dahl som er medforfatter på rapporten for undersøkelsen.

– Flere av våre pasienter er blitt raskere bedre enn det som er vanlig, sier han.

Tall fra Nav viser at om lag 45 prosent av alle sykemeldinger skyldes muskel- og skjelettsykdommer.

– Muskel- og skjelettlidelser koster samfunnet mer enn all behandling av kreftsyke og hjertesyke til sammen. Mer effektive behandlingsformer kan bety mye for den enkelte pasient og for samfunnet, sier Dahl.

En klokketime

Vanligvis får pasienter med smerter i muskler og skjelett bare én type behandling om gangen. Å motta flere behandlingsformer samtidig har fram til nå vært tidkrevende og vanskelig å få til i praksis.

– Den største forskjellen fra andre typer ryggbehandling er samtidigheten. Med den nye metoden varer hver behandling i opptil en klokketime. I løpet av den tiden mottar pasienten tre til fem ulike terapiformer på én og samme benk, sier Jan Eric Arnesen.

Behandlingsformene velges ut fra hva som gir rask lindring av smertene, bedret bevegelighet og reduksjon av betennelser.

– Dette er en styrt behandlingsprosess som ledes av en kiropraktor som tilrettelegger og koordinerer den tverrfaglige behandlingen. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse