JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Revolusjon i beredskapen

Oljeutslippet etter Full City-havariet ved Langesund i fjor sommer førte til nytenkning i oljeberedskapen.

Et norskutviklet system kan revolusjonere oljeberedskapen.

Nå skal det innlemmes i oljeberedskapen i Texas, og håpet er at også den skadelidte kyststripen etter oljekatastrofen i Mexicogolfen kan dra nytte av den norske nyvinningen.

Systemet består av tre katamarankonstruerte, robuste småbåter utstyrt med kraftige pumper, slanger og oppsamlingstanker. Båtene kobles i kjede som et tog og kjøres på land i fjæra, der mannskapet umiddelbart kan komme i gang med opprenskning av oljesøl. En eller to «vogner» kan kobles fra og gå videre til andre opprenskningsplasser med nødvendig utstyr.

Sentral i utvikling og produksjon er arbeidsmarkedsbedriften Bodø Industri AS, som tirsdag demonstrerte det nye systemet på Sjursøya i Oslo havn. Torsdag skal båtene i konvoi videre til Kystverkets beredskapsavdeling i Horten for visning.

Både miljøvernere og representanter for den offentlige oljevernberedskap gir uttrykk for at de er storbegeistret for det nye systemet. Ikke minst fleksibiliteten, at båtene ikke må stå «på lager», men kan benyttes til andre gjøremål når de ikke er i bruk i oljevernet. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse