JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bransjen frykter sesongen

Norske fjorder og midnattssol er ikke nok til å lokke utenlandske turister til Norge i like stor grad som før.

Norsk reiseliv opplevde i fjor en svikt på 10 prosent i antall gjestedøgn, og nedgangen ser ut til å fortsette også i år.

Hele tre av ti reiselivsbedrifter frykter at sommersesongen i år blir dårligere enn i 2009. I tillegg sliter flere med å drive lønnsomt, viser NHO Reiselivs medlemsundersøkelse.

– For å kompensere for bortfallet av turister som kommer til Norge, må vi ha en økning av norske turister som ferierer hjemme, sier direktøren for NHO Reiseliv, Jostein Hansen.

Svarene i undersøkelsen bekreftet på mange måter det reiselivsnæringen fryktet. Medlemsbedriftene uttalte at de fortsatt ikke merker vesentlig vekst i markedet etter de magre årene 2008 og 2009.

Svakt marked

En av tre medlemsbedrifter oppgir muligheten for å drive lønnsomt i inneværende år som dårlig. Ifølge bedriftene er de viktigste kriteriene for å drive lønnsomt framover en lysning i markedet generelt og at moms på servering av mat blir satt ned fra 25 til 14 prosent.

– Vi hadde trengt litt støtte fra regjeringen, men vi har ikke sett noen ekstraordinære tiltak det holdet. Det blir mest ord og lite handling, sier Hansen.

Han understreker at en av de viktigste oppgavene reiselivsbedriftene står overfor, er å markedsføre Norge i utlandet.

Forsiktig optimisme

Markedsanalytiker Sigrid Oterholm Hoem i Innovasjon Norge sier det råder en forsiktig optimisme i bransjen, men at det vil ta tid før tallene er på 2007-2008-nivå.

– Sommeren står og faller på om tyske og nederlandske turister finner veien til Norge, og at svenskene fortsetter å komme i like stor grad, sier Oterholm Hoem.

Hun beskriver situasjonen som usikker siden flere av Norges viktigste markeder sliter med høy arbeidsledighet og usikre økonomiske utsikter. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse