JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Minimum tre år for voldtekt

Straffenivået i alvorlige voldssaker og for seksuallovbrudd ble skjerpet fra fredag.

– For regjeringen har det vært viktig at et samlet Stortings ønske om strengere straffer for vold og overgrep raskt omsettes i rettspraksis. Derfor er jeg meget fornøyd med at de strengere straffene nå er på plass, sier justisminister Knut Storberget i en pressemelding.

I gjennomsnitt har regjeringen foreslått å skjerpe straffene med omtrent 30 prosent, og for enkelte volds- og seksuallovbrudd opp mot 100 prosent. Minstestraffen heves fra to til tre år for voldtekt, og for drap heves minstestraffen fra seks til åtte år. For andre volds- og seksuallovbrudd foreslås det en heving av den øvre strafferammen, eller det gis klare retningslinjer for betydelig hevet normalstraffenivå.

En annen lovendring som trer i kraft i dag, er at avvergingsplikten skal gå foran enhver taushetsplikt. Denne bestemmelsen innebærer at man har en plikt til å kontakte politiet eller på annen måte forsøke å avverge en alvorlig straffbar handling hvis man holder det som mest sannsynlig at det vil bli begått.

– Dette gjør vi for å beskytte barna, som et tillegg til alle de andre tiltakene vi har fått på plass for å forhindre overgrep mot barn, sier Storberget. (ANB)

Annonse
Annonse