JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kan få større område

Norske styrker kan i framtiden bli satt inn i hele ni nordlige afghanske provinser.

– Norges krigsinnsats kan stå foran store endringer, sier forsvarsminister Grete Faremo (Ap).

Faremo sier at den økte afghanske tilstedeværelse i Faryab-provinsen kan gjøre det riktig å spre den norske innsatsen på et større geografisk område – i samarbeid med våre allierte nord i Afghanistan.

Norsk initiativ

– Jeg har tatt et initiativ overfor de andre landene som deltar i nord, for å vurdere konsekvensene av den dynamikken som ligger i økt afghansk tilstedeværelse. Et større antall afghanske styrker i området setter oss i stand til å tilpasse våre bidrag. Det kan bli behov for å vise større fleksibilitet, med et større geografisk virkeområde for de norske militære styrkene, sier Faremo til Bergens Tidende.

På direkte spørsmål om dette i praksis betyr at norske styrker kan bli satt inn i et mye større område, sier forsvarsministeren:

– Ja, RC Nord (Regional Kommando Nord) er jo et større område enn Faryab.

RC Nord er en av fem regionale kommandoer, og består av ni nordlige provinser med om lag 20 prosent av landets befolkning.

Overdragelser

Ifølge Bergens Tidende jobbes det med en beslutning om å overdra sikkerhetsansvaret for enkeltprovinser til Afghanistan under NATO-toppmøtet i Lisboa 19. og 20. november. Kilder sier til avisen at Faremos uttalelser kan sees i sammenheng med en slik eventuell overdragelse.

Samtidig oppleves sikkerhetssituasjonen i hele det nordlige Afghanistan som stadig vanskeligere.

– Helmand-provinsen i sør og Kandahar er de farligste stedene, men for øvrig viser de ukentlige risikorapportene at det er like høy risiko i hele landet, sier forsvarssjef Harald Sunde til Bergens Tidende. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse